Consult
15 mei 2018
1 op 4 arbeidsovereenkomsten binnen het jaar alweer gestopt
1 op 4 arbeidsovereenkomsten binnen het jaar alweer gestopt

1 op 4 arbeidsovereenkomsten binnen het jaar alweer gestopt

1 op 4 werknemers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur zwaait zijn werkgever binnen het jaar na aanwerving alweer uit. Dat blijkt uit een analyse van 44.000 arbeidsovereenkomsten die begonnen tussen 01/01/2016 en 31/03/2017.       
In 60% van de gevallen is het de werknemer die afscheid neemt van zijn werkgever en zijn carrière elders verder zet. Dit en andere verrassende bevindingen zetten wij graag voor u op een rijtje.

Rekrutering: 25% verloren investering

Gezien het gaat over contracten van onbepaalde duur, kunnen we spreken van ongewenste stopzettingen. En die stopzettingen zijn hoog. Slechts 70% van de arbeiders is een jaar later nog op post. Voor bedienden ligt het rekruteringsucces iets hoger. Daar eindigt voor 1 op 5 bedienden de arbeidsovereenkomst binnen het jaar.

U kan dit als werkgever vermijden door in te zetten op een kwalitatieve selectieprocedure. Maar matching is niet alles. Ook durven gaan voor rematching is een sleutel tot succes. Regelmatig nagaan of de juiste werknemer nog op de juiste stoel zit of een andere functie binnen de organisatie kan invullen, verkleint de kans op ongewenste contractstopzettingen.

In 60% van de gevallen zet de werknemer er een punt achter

In 30% van de gevallen heeft de werkgever een inschattingsfout gemaakt tijdens het rekruteringsproces.  Maar in ruim 60% van de gevallen is het de werknemer die afscheid neemt van zijn werkgever en beslist om zijn carrière elders voort te zetten.                
Een hoog cijfer dat u als werkgever gedeeltelijk kan reduceren door tijdens het rekruteringsproces te verzekeren dat de kandidaat een realistisch beeld heeft over het bedrijf, de cultuur en de jobinhoud.

Kleiner bedrijf: meer vroege vertrekkers

Werkt u in een kleine organisatie? Dan verdubbelt de kans op vroegtijdige stopzetting van arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur.           
Het initiatief tot stopzetting komt in kleine organisaties vaker van de werkgever zelf. De rollen van ondernemer en leidinggevende vallen in kleine organisaties immers vaak samen waardoor u zeer direct het functioneren van een nieuwe medewerker kan opvolgen. Als deze niet voldoet aan de verwachtingen, kan de knoop veel sneller worden doorgehakt dan in grotere organisaties.

Het percentage van ongewenste contractstopzettingen verminderen, speelt zowel in uw voordeel als in dat van de werknemer. Wilt u graag uw onboardingsproces optimaliseren? Aarzel dan niet om ons te contacteren met al uw vragen.

Meer weten?

Contacteer ons.