Consult
21 augustus 2017
3 vragen die u uw medewerkers kan stellen
3 vragen die u uw medewerkers kan stellen

3 vragen die u uw medewerkers kan stellen

Steeds meer CEO’s vrezen dat hun werknemers gezondheidsproblemen gaan krijgen

Burn-outs, depressies, bore-outs… het zijn de aandoeningen van deze tijd waarmee bedrijven geconfronteerd worden. Anderzijds vragen economische en technologische ontwikkelingen meer flexibiliteit van organisaties en medewerkers. Vreest u dat uw medewerkers uitgekeken raken op hun werk, een burn-, bore-out of andere gezondheidsklachten krijgen? U bent niet alleen!

Uit onze bevraging van 470 Belgische CEO’s, stelden wij vast dat 1 op de 4 CEO’s zich zorgen maakt om de gezondheidsklachten van zijn werknemers in de komende  5 jaar. In 2015 ging het nog maar om 1 op de 10. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom geven we u graag enkele vragen mee die u op regelmatige basis aan uw medewerkers kan stellen. 

Hoe gaat het met jou?

Permanente evaluatie met een focus van terugblik naar de toekomst is veel effectiever dan één maal per jaar een groot ‘examen’ te organiseren. Stap af van de vinkgesprekken en vervang ze door vonkgesprekken. Een evaluatiegesprek is geen éénrichtingsverkeer, maar een opbouwend proces waarin uw medewerkers zelf een actieve rol spelen. Ontwikkel een positief intern klimaat dat uw medewerkers toelaat hun talenten te ontwikkelen. Ga samen met uw medewerker na wanneer hij op zijn best is, waar hij energie van krijgt en gebruik deze inzichten binnen uw organisatie.

Verder neemt de medewerker zelf best initiatief om gelukkig te blijven op het werk. Steeds meer CEO’s verwachten dat hun medewerkers zelf meer om feedback vragen, nadenken over hun eigen loopbaan en/of levenslang blijven leren.
Ook meer bewegen, door bijvoorbeeld met de fiets naar het werk te komen, kan langdurige afwezigheden beperken. De fiets is namelijk vaak extra voordelig doordat uw werknemer een fietsvergoeding krijgt toegekend en minder stress heeft aangezien hij het drukke verkeer kan vermijden. Daarnaast zorgt de intrede van de elektrische fiets ervoor dat langere afstanden afgelegd kunnen worden zonder al te veel inspanningen te moeten leveren.

Ben je tevreden met je huidige job?

Om het werk spannend en boeiend te houden, kunnen uw werknemers van functie veranderen binnen het bedrijf. Zo houdt u uw personeel ook betrokken bij de organisatie en geëngageerd in de job. Het is belangrijk om individuele talenten te “rematchen” met de functievereisten binnen de organisatie. Hierdoor geeft u als werkgever nieuwe groeikansen aan uw eigen medewerkers.

Waar wil je naartoe?

Een levenslange carrière bij hetzelfde bedrijf of in dezelfde job is niet meer van deze tijd. Loopbaanadvies kan soelaas bieden bij een professionele heroriëntatie maar levert ook voordelen op voor u als werkgever. Samen met de werknemer zoekt de loopbaancoach een antwoord op 3 eenvoudige maar essentiële vragen: wat kan ik? Wat wil ik? Wie ben ik?

Wanneer u inzicht creëert in de loopbaanverwachtingen en het talent van uw werknemers, kan u hun loopbaanwensen koppelen aan de mogelijkheden en noden binnen uw organisatie. Loopbaanadvies verhoogt de werknemerstevredenheid. Medewerkers voelen zich gesteund in hun ontwikkeling, waardoor ook hun motivatie en band met het bedrijf groter wordt. Bovendien vormen zij zich een beter beeld van hun verwachtingen van de werksituatie en komen zij tot een actieplan om onbevredigende werksituaties te verbeteren.

Meer weten?

Contacteer ons.