Consult
7 juni 2017
Bijbenen tijdens de zomer? Goed idee!
Bijbenen tijdens de zomer? Goed idee!

Bijbenen tijdens de zomer? Goed idee!

Kennis opbouwen voor de volgende stap in je carrière? De zomer is de perfecte tijd om bij te benen. Met deze 5 tips wordt het een fluitje van een cent.

1. Houd uw hersenen bezig

Wees eerlijk. Hoe vaak leest u iets en denkt u tegelijkertijd aan al die dingen die u nog moet doen? Informatie opnemen wordt dan moeilijk. De reden is dat uw brein niet voldoende gestimuleerd wordt. Het kan raar klinken, maar 'dooddelen' of kleine krabbeltjes maken kan u helpen om u beter te concentreren. Deze 'automatische' activiteit houdt uw hersenen net genoeg bezig om ze niet te laten afdwalen tijdens het lezen.

2. Visualiseer

Ons brein houdt van beelden. Het zoekt ook automatisch naar verbanden tussen data die binnenkomen. Combineer die twee, bijvoorbeeld via mindmapping, en u zult merken dat de input veel langer blijft hangen. Waarom? Omdat u actief met de informatie bezig bent en u zich focust.

3. Verhoog uw focus

Single-tasking werkt! Teveel dingen tegelijk doen zorgt ervoor dat u niets 100 % doet en dat u telkens tijd verliest met het overschakelen van de ene taak naar de andere.

4. Hak uw tijd in blokjes

Niemand kan zich urenlang concentreren. Het is efficiënter om uw tijd op te delen in korte blokjes. Een goed systeem hiervoor is de Pomodoro techniek. Hiermee deelt u taken op in blokjes van 25 minuten gevolgd door 5 minuten pauze. Tijdens die 25 minuten laat u zich niet afleiden: telefoon uit, deur dicht, internet afgesloten.

5. Neem informatie op met een doel

Waarom bestudeert u de informatie? Waarom wilt u dit weten? Wat is de bedoeling? Als u goed weet waarom u dit doet, is het ook veel makkelijker om u te blijven focussen.

Zin om op een ontspannen maar doelgerichte manier uw kennis bij te benen? Bekijk ons zomeraanbod.

Meer weten?

Contacteer ons.