Consult
5 juni 2018
De WK-gekte: Rode Duivels-effect op het werk?
De WK-gekte: Rode Duivels-effect op het werk?

De WK-gekte: Rode Duivels-effect op het werk?

Merkt u de WK-gekte al op de werkvloer? Ongetwijfeld zitten er enkele hevige fans onder uw medewerkers. Maar zorgen de Rode Duivels ook effectief voor meer vakantieaanvragen op de dag van of de dag na een match? Uit onze gegevens over absenteïsme rond het EK van 2016 blijkt dat de Rode Duivels er voorlopig niet voor zorgen dat werknemers meer afwezig zijn dan anders. Dat betekent natuurlijk niet dat u als werkgever het WK 2018 fenomeen zomaar naast u kunt neerleggen. Wij geven 3 tips om de WK-gekte op de werkvloer in goede banen te leiden.

Tip 1: zet discussies buitenspel met goede afspraken

De allereerste wedstrijd begint op maandag 18 juni al om 17 uur. Dat zou weleens voor een vroege uittocht van het werk kunnen zorgen. Maak op voorhand dus goede afspraken voor diensten die langer bemand moeten blijven, bijvoorbeeld omdat er nog een levering wordt verwacht.     
Daarnaast maak je best ook afspraken rond kleding en veiligheid. Het kan uiteraard leuk zijn om die dag compleet met tricolere-sjaal en flikkerende horens en toeters op het werk te verschijnen. Maar het is geen slecht idee om vooraf te evalueren of dit de veiligheid in het gedrang kan brengen. En natuurlijk kan het zeker geen kwaad om de afspraken rond alcohol op het werk te herhalen.

Tip 2: scoor met een goede vakantiepolicy

De wedstrijd van donderdag 28 juni tegen Engeland begint pas om 20 uur. Bovendien ligt vrijdag voor de hand als brugdag en is het tegen dan volop aan het zomeren. Die vrijdag is ook nog eens de laatste dag voor de schoolvakantie. Redenen genoeg om massaal vakantieaanvragen te verwachten. Maak dus werk van een doordachte vakantiepolicy met duidelijke prioriteiten.      
We gaan er vanuit dat onze Rode Duivels succesvol zijn en minstens de halve finales halen. Dan slaat de voetbalgekte misschien nog meer toe? Een van die halve finales staat gepland voor woensdag 11 juli om 16 u. Ook deze wedstrijd zou dus kunnen zorgen voor een kleine piek in de afwezigheden op woensdagnamiddag – niet in alle bedrijven is 11 juli immers een vrije Vlaamse feestdag.

Tip 3: maak van de collega’s a winning team

Al eens gedacht om de ambiance van het WK positief uit te spelen? Denk aan de uitbundige sfeer, de verbondenheid tussen collega’s en het euforiegevoel bij een overwinning. Misschien zocht u al een tijdje naar een alternatief voor het traditionele bedrijfsfeest. Overweeg dan zeker om een teambuildingactiviteit te koppelen aan dit thema of aan een specifieke wedstrijd. Een formule waarmee u zéker scoort.

Meer weten?

Contacteer ons.