Consult
5 maart 2018
Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: 1 op 5 werknemers in Vlaams-Brabant met de fiets naar het werk
Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: 1 op 5 werknemers in Vlaams-Brabant met de fiets naar het werk

Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: 1 op 5 werknemers in Vlaams-Brabant met de fiets naar het werk

U zoekt nog een manier om als werkgever aantrekkelijker te worden? Bied uw werknemers mobiliteitsoplossingen aan! Oplossingén, in het meervoud dus, want elke situatie is uniek en hangt af van de persoon, de plaats, het moment – en ja, ook van het weer! Dé beste mobiliteitsoplossing bestaat niet. Eén ding is wel voor iedereen hetzelfde: we zijn de files beu. In Vlaams-Brabant springt 1 op 5 werknemers regelmatig op de fietst om naar het werk te rijden, zo blijkt uit de derde Mobiliteitsbarometer van ACERTA. Het moet niet meer altijd de auto zijn.

De fiets, de perfecte combi

Als het even kan, springen we ook graag op de fiets naar het werk. Zeker als het mooi weer is. En nu met de elektrische fiets al helemaal. In 2017 deed 21,2 % van de werknemers in Vlaams-Brabant het traject woon-werk regelmatig met de fiets. Dat is liefst 15,6 % meer dan in 2016. Onze dagelijkse contacten met CEO’s en HR-managers bevestigen trouwens die trend: meer en meer werknemers vragen een bedrijfsfiets. Wel, met een Benefit Motivation Plan kan u op die vraag ingaan en dat zelfs zonder hogere loonkost! Een interessante piste.

Openbaar vervoer, 1 op 10 zieltjes gewonnen

Vlaams-Brabantse werknemers zijn van de meest enthousiaste medewerkers om de trein, tram, bus of metro te nemen. Onze ACERTA-mobiliteitsbarometer toont voor Vlaams-Brabant een stijging van het gebruik van het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer van 6,6 %. In 2017 koos 10,3 % voor de optie van het openbaar vervoer. En dat zijn nog maar de gegevens van de profit en de social profit, de ambtenaren zijn daar nog niet bij.

De auto blijft koning

Als de fiets en het openbaar winnen, is er ook iemand die verliest en dat is de auto. We mogen wel nog altijd van Koning Auto spreken, want met 73,1 % kreeg zijn populariteit bij de werknemers al bij al maar een klein deukje, van -0,7 %.

U kan het verschil maken

De auto mag dan voor woon-werk de nummer één mobiliteitsoplossing blijven, uw werknemers zijn daar niet meer altijd onverdeeld gelukkig mee. Nu is een goed moment om samen alternatieve mobiliteitsoplossingen te bekijken. Want een gelukkige medewerker is veel waard!

Lees hier de resultaten van de volledige ACERTA-mobiliteitsbarometer 2017.

Meer weten?

Contacteer ons.