Consult
2 maart 2018
Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: 1 op 5 West-Vlaamse werknemers fietst naar het werk
Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: 1 op 5 West-Vlaamse werknemers fietst naar het werk

Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: 1 op 5 West-Vlaamse werknemers fietst naar het werk

U zoekt nog een manier om als werkgever aantrekkelijker te worden? Bied uw werknemers mobiliteitsoplossingen aan! Oplossingén, in het meervoud dus, want elke situatie is uniek en hangt af van de persoon, de plaats, het moment – en ja, ook van het weer! Dé beste mobiliteitsoplossing bestaat niet. Eén ding is wel voor iedereen hetzelfde: we zijn de files beu. In West-Vlaanderen deed dat bij 1 op 5 werknemers al een belletje rinkelen: zij nemen de fiets naar het werk, zo blijkt uit de derde Mobiliteitsbarometer van ACERTA.

De auto blijft koning

Werknemers in West-Vlaanderen zijn gewoontedieren en Koning Auto is en blijft hun favoriete vervoersoplossing voor woon-werkverkeer. 72,6 % zweert bij de auto, een bijna-status-quo.

Met de fiets als het even kan

Maar als het even kan, springen we op de fiets naar het werk. Zeker nu de elektrische fiets meer is ingeburgerd. En al helemaal als het mooi weer is. In 2017 deed 22,8 % van de werknemers in West-Vlaanderen het traject woon-werk regelmatig met de fiets en ook dat is nagenoeg wat vorige Mobiliteitsbarometer optekende. Uit onze dagelijkse contacten met CEO’s en HR-managers weten we wel dat werknemers meer en meer om een bedrijfsfietsen vragen. Wel, met een Benefit Motivation Plan kan u op die vraag ingaan en dat zelfs zonder hogere loonkost! Een interessante piste.

Het openbaar vervoer is niet populair

Uw werknemers waren ook in 2017 niet erg enthousiast over de trein, tram, bus of metro: onze ACERTA-barometer noteerde voor West-Vlaanderen 4 % regelmatige gebruikers van het openbaar vervoer. Nuance: de realiteit valt wellicht positiever uit want onze barometer meet alleen de gegevens van de profit en de social profit, ambtenaren zitten daar niet in.

U kan het verschil maken

De auto mag dan voor woon-werk de nummer één mobiliteitsoplossing blijven, uw werknemers zijn daar niet meer altijd even onverdeeld gelukkig mee. Nu is een goed moment om samen ook eens alternatieve mobiliteitsoplossingen te bekijken. Want een gelukkige medewerker is veel waard.

Lees hier de resultaten van de volledige ACERTA-mobiliteitsbarometer 2017.

Meer weten?

Contacteer ons.