Consult
5 maart 2018
Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: Antwerpen fietst op kop!
Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: Antwerpen fietst op kop!

Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: Antwerpen fietst op kop!

U zoekt nog een manier om als werkgever aantrekkelijker te worden? Bied uw werknemers mobiliteitsoplossingen aan! Oplossingén, in het meervoud dus, want elke situatie is uniek en hangt af van de persoon, de plaats, het moment – en ja, ook van het weer! Dé beste mobiliteitsoplossing bestaat niet. Eén ding is wel voor iedereen hetzelfde: we zijn de files beu. Zeker in Antwerpen deed dat bij menig werknemer al een belletje rinkelen: daar fietst ondertussen 1 op 3 naar het werk, zo blijkt uit de derde Mobiliteitsbarometer van Acerta. Dat de stad Antwerpen met ‘het vierkant groen’ verkeerslicht uitpakt, is dus geen toeval.

De fiets, nergens zo populair als in Antwerpen

Als het even kan, springen we op de fiets, ja, ook naar het werk. Zeker nu de elektrische fiets meer is ingeburgerd. En al helemaal als het mooi weer is. In 2017 deed 35,2% van de werknemers in Antwerpen het traject woon-werk regelmatig met de fiets. Dat is 8,5% meer dan in 2016. Onze dagelijkse contacten met CEO’s en HR-managers bevestigen trouwens de trend: meer en meer werknemers vragen een bedrijfsfiets. Wel, met een Benefit Motivation Plan kan u op die vraag ingaan en dat zelfs zonder hogere loonkost! Een interessante piste.

Het openbaar vervoer, een bescheiden stap vooruit

Uw werknemers waren in 2017 iets meer geneigd om de trein, tram, bus of metro te nemen dan in 2016: onze Acerta-barometer tekende voor Antwerpen eenzelfde stijging op als voor de fiets: 8,5 % erbij. In absolute cijfers scoort het openbaar vervoer daarmee nog altijd maar 6,6 %. Lijkt dit u wel erg laag? De realiteit valt zeker positiever uit want onze barometer meet alleen de gegevens van de profit en de social profit, ambtenaren zitten daar niet in.

De auto blijft koning

Als de fiets en het openbaar winnen, is er ook iemand die verliest en dat is Koning Auto. We zeggen wel nog altijd Koning Auto want met 74,6 % kreeg zijn populariteit al bij al maar een klein deukje: -1,1 %.

U kan het verschil helpen maken

De auto mag dan voor woon-werk de nummer één mobiliteitsoplossing blijven, uw werknemers zijn daar niet altijd even onverdeeld gelukkig mee. Nu is dus een goed moment om samen ook eens alternatieve mobiliteitsoplossingen te bekijken. Want een gelukkige medewerker is veel waard.

Lees hier de resultaten van de volledige Acerta-mobiliteitsbarometer 2017.

Meer weten?

Contacteer ons.