Consult
5 maart 2018
Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: In Oost-Vlaanderen fietst 1 op 4 naar het werk
Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: In Oost-Vlaanderen fietst 1 op 4 naar het werk

Derde Mobiliteitsbarometer ACERTA: In Oost-Vlaanderen fietst 1 op 4 naar het werk

U zoekt nog een manier om als werkgever aantrekkelijker te worden? Bied uw werknemers mobiliteitsoplossingen aan! Oplossingén, in het meervoud dus, want elke situatie is uniek en hangt af van de persoon, de plaats, het moment – en ja, ook van het weer! Dé beste mobiliteitsoplossing bestaat niet. Eén ding is wel voor iedereen hetzelfde: we zijn de files beu. In Oost-Vlaanderen springt 1 op 4 werknemers regelmatig op de fietst naar het werk, zo blijkt uit de derde Mobiliteitsbarometer van ACERTA. Het moet niet meer altijd de auto zijn.

De auto, de koe die heilig blijft

Ere wie ere toekomt, Koning Auto blijft de nummer één. 75,2 % van het woon-werkverkeer in Oost-Vlaanderen gebeurt nog altijd met de auto.

De fiets gaat erop vooruit

Maar als het even kan, springen we ook graag op de fiets naar het werk. Zeker als het mooi weer is. En nu met de elektrische fiets nog iets meer. In 2017 deed 27,8 % van de werknemers in Oost-Vlaanderen het traject woon-werk regelmatig met de fiets. Dat is 4,5 % meer dan in 2016. Onze dagelijkse contacten met CEO’s en HR-managers bevestigen trouwens de trend: meer en meer werknemers vragen een bedrijfsfiets. Wel, met een Benefit Motivation Plan kan u op die vraag ingaan en dat zelfs zonder hogere loonkost! Een interessante piste.

Het openbaar vervoer boert achteruit

Uw werknemers waren ook in 2017 niet geneigd om trein, tram, bus of metro te nemen. Onze ACERTA-barometer tekende voor Oost-Vlaanderen zelfs een daling op van -0,3 %, met voor 2017 maar 6,2 % werknemers dat de optie van het openbaar vervoer kiest. Nuance: de realiteit valt wellicht positiever uit want onze barometer meet alleen de gegevens van de profit en de social profit, ambtenaren zitten daar niet in.

U kan verschil het maken

De auto mag dan voor woon-werk de nummer één mobiliteitsoplossing blijven, uw werknemers zijn daar niet meer altijd onverdeeld gelukkig mee. Nu is een goed moment om samen alternatieve mobiliteitsoplossingen te bekijken. Want een gelukkige medewerker is veel waard!

Lees hier de resultaten van de volledige ACERTA-mobiliteitsbarometer 2017.

Meer weten?

Contacteer ons.