Consult
4 mei 2017
Economie groeit, werkloosheid daalt
Economie groeit, werkloosheid daalt

Economie groeit, werkloosheid daalt

Wanneer het economisch minder gaat kunnen bedrijven het productieniveau niet altijd op eenzelfde peil houden. In deze situatie kan u als werkgever ontslagen vermijden door een aantal of al uw werknemers tijdelijk werkloos te stellen door werkgebrek. Maar uit onze eerstekwartaalcijfers van 2017 bleek dat dit steeds minder nodig is dankzij een economische relance.

Regioverschillen

In Brussel werden in het eerste kwartaal van 2017 slechts 1,27 % arbeiders tijdelijk werkloos gesteld wegens economische redenen. Dit in tegenstelling tot 7,37 % in Wallonië en 6,69 % in Vlaanderen. De verklaring hiervoor is dat de economische werkloosheid in Brussel zich meer bij bepaalde bedrijven en werknemers concentreert. Minder mensen zijn namelijk betrokken, maar wel voor een iets langere periode.

Alle sectoren behalve confectie en textiel

Nemen we de grootste sectoren onder de loep, dan zien we dat ze bijna allemaal profiteren van een verbeterd economisch klimaat en zien we een algemene daling van de economische werkloosheid. Zo stellen we bijvoorbeeld bij de elektriciens een daling van 20 % economische werkloosheid vast, wat wijst op een algemene relance in de bouw. Maar in de confectie- en de textielsector stijgt het aantal dagen economische werkloosheid van de arbeiders. We zetten er nog een vraagteken achter, maar misschien moeten we hiervoor wel kijken naar de Brexit?

Geen verschil tussen kleine en grote bedrijven

Alle formaten van bedrijven leggen dalende economische werkloosheidscijfers voor. In de grote ondernemingen vanaf 500 werknemers is ze het laagste. Maar mooi om te zien is dat de kleinere ondernemingen, tot 50 werknemers, het goed doen en de dalende trend volgen. Dit is zeker goed nieuws omdat deze sector een belangrijke tewerkstellingspartner is in België.

Meer weten?

Contacteer ons.