Consult
5 februari 2019
Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?
Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?

Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?

Heb je al enkele jaren op de teller als zelfstandige? Dan overweeg je misschien om te starten met personeel. 50% van de zelfstandigen die werkgever wordt, werft namelijk binnen de eerste 7 jaar zijn eerste medewerker aan. Een kwart zoekt na 10 jaar ondersteuning van personeel. En een kleine 20% zet die stap pas rond hun 40e. En jij? Waagde jij de sprong al?

Vele handen maken licht(er) werk

We hoeven het je wellicht niet te vertellen waarom een medewerker nuttig kan zijn. Sommige activiteiten zijn bijna onmogelijk alleen uit te voeren. Denk maar aan de bouw, handel, horeca, landbouw, … daar zijn vaak vele handen nodig. Voor zelfstandigen in die sectoren is de kans dan ook groot dat ze snel op zoek gaan naar een extra paar handen.           
Andere zelfstandigen wachten liever wat langer om personeel aan te werven. Soms zelfs tot ze aan afbouwen beginnen te denken.  Ongeveer 20% van de werkgevers werft pas na 20 jaar activiteit een eerste medewerker aan.

Had ik dat eerder geweten

Stel je voor, je activiteiten groeien. Een mogelijke optie is dan om hulp in te roepen. Maar de gedachte aan administratieve rompslomp en extra kosten houdt zelfstandigen soms tegen om te starten met personeel. Eens ze de sprong wagen, lijken die struikelblokken meestal veel kleiner dan oorspronkelijk gedacht. En dat is niet vreemd, want de overheid werkt al jaren aan een gunstig klimaat voor ondernemers om de stap van de zelfstandigheid naar het werkgeverschap te zetten.

Geniet nu van belangrijke voordelen

Waag je toch de sprong van zelfstandige naar werkgever? Dan kan je dankzij de taxshift genieten van belangrijke voordelen. Zo krijg je bijvoorbeeld tot 31 december 2020 nog een volledige vrijstelling van de patronale basisbijdrage voor een eerste aanwerving én tot 20% korting op bedrijfsvoorheffing. De klassieke patronale bijdrage staat normaal voor een 25% bijdrage. Voor je eerste werknemer is die dus voor altijd geschrapt tot 0%, op voorwaarde dat hij tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020 in dienst kwam. Overweeg je op dit moment om mensen in dienst te nemen? Dan hak je dus beter de knoop door voor die datum.

Meer weten?

Contacteer ons.