Consult
20 december 2018
Eindejaarsperikelen op het werk
Eindejaarsperikelen op het werk

Eindejaarsperikelen op het werk

We zitten in de laatste rechte lijn naar de feestdagen. En de gezellige sfeer die daarbij komt kijken, laat zich niet enkel rond de kerstboom in de woonkamer merken. Want ook al zijn veel medewerkers met verlof tussen kerst en nieuw, voor de ‘achterblijvers’ mag het deze dagen ook best wat gemoedelijker. Als werkgever ga je een bijzondere periode tegemoet, so you better watch out. Wij geven je 3 tips om zo goed mogelijk om te gaan met veelvoorkomende eindejaarsperikelen op het werk.

Wees geen Grinch

Voor jouw medewerkers mag het best wat gezelliger deze dagen en jij wil hen nog bedanken voor hun harde werk afgelopen jaar. Waarom het nuttige niet aan het aangename koppelen en een teambuilding organiseren op de plaatselijke kerstmarkt? Ongetwijfeld een schot in de roos bij je team, maar wellicht roept het voor jou als werkgever ook wat bedenkingen op. Is dit gezellig kuieren met een jenevertje in de hand bijvoorbeeld (betaalde) arbeidstijd? Wij raden aan om de regel ‘vrijwillige of verplichte deelname’ te hanteren. Als het bezoek aan de kerstmarkt een verplichte teambuilding is, dan spreken we bijna altijd over arbeidstijd. Dat betekent in principe dat je op elk moment je werkgeversgezag kan laten gelden, zélfs op de kerstmarkt. Maar wees vooral geen Grinch en geniet van het samenzijn en de glühwein.

Maak je afspraken wonderschoon

In de aanloop naar de eindejaarsfeesten zullen de komende weken tal van winkels op zondag uitzonderlijk open zijn. Een goede zaak voor zij die last minute nog kerstcadeautjes moeten inslaan. Maar waar moet je rekening mee houden als je je personeel vraagt om op zondag de kerstmuts op te zetten en aan de slag te gaan? Ten eerste hebben zij recht op loon aan 100% voor de gewerkte uren op zondag én op onbetaalde inhaalrust. De duur van de inhaalrust hangt af van het aantal gepresteerde uren. Daarnaast heeft je personeel recht op overuren wanneer de normale arbeidsduur overschreden werd. De gewerkte overuren zullen dan recht geven op overloon aan 100% en er moet voor die uren inhaalrust toegekend worden die plaatsvindt op een gewone activiteitsdag én betaald aan 100%.

Dashing through the snow

Voorlopig ziet het er niet naar uit, maar stel dat Koning Winter ons dit jaar alsnog trakteert op een krakend laagje sneeuw, dan is het mogelijk dat sommige medewerkers laattijdig (of niet) op het werk aankomen. Ben je hen dan loon verschuldigd voor de ‘verloren’ arbeidsuren? Wanneer zij maatregelen hebben genomen om tijdig op het werk te geraken, maar onderweg gestrand zijn of ernstige vertraging opliepen, dan ben je hen effectief loon verschuldigd. Als een medewerker niet vertrokken is naar het werk, heeft hij uiteraard geen recht op gewaarborgd dagloon. Maar gezien niet iedereen een ‘one-horse open sleigh’ voor de deur heeft staan, kan je ook in onderling akkoord afspreken om verlof of recup in te plannen of thuiswerk in te lassen.

Wil je meer advies over hoe te handelen bij eindejaarsperikelen op de werkvloer? Contacteer ons.

Meer weten?

Contacteer ons.