Consult
17 oktober 2016

Functie-DNA zet hr bij Brouwland op de rails

Hr-professionalisering dankzij unieke tool van Acerta

Het Limburgse Brouwland is Europees marktleider op vlak van hobbymaterialen voor bierbrouwers en wijnmakers. Wat ooit startte als een kleinschalige familie-onderneming in de jaren zeventig, is ondertussen uitgegroeid tot een succesvol internationaal bedrijf met meer dan vijftig werknemers. De sterke groei van de laatste jaren moet zich nu ook gaan vertalen in het personeelsbeleid; de structuur van het bedrijf is immers sterk veranderd. Brouwland klopte aan bij Acerta om een professioneler hr-beleid te kunnen opbouwen dat past in hun voortdurend veranderende bedrijfscultuur.

Professioneler loonbeleid

In eerste instantie was Brouwland op zoek naar een professioneler loonbeleid. Ze worstelden met vragen over marktconforme loonpakketten, loopbaanpaden, loonsverhogingen, talenten aanwerven en behouden, etc. Maar de nood bleek uiteindelijk groter. De fundamenten voor het volledige hr-proces waren hier nog nooit gelegd, en dat is essentieel om het volledige hr-programma pragmatisch te kunnen aanpakken. Dit betekent niet alleen een professioneel loonbeleid, maar ook een uitgetekende organisatiestructuur. Acerta stelde Brouwland hun Functie-DNA voor.

Functie-DNA

Het Functie-DNA-methodologie brengt alle functies van de organisatie in kaart. Het resultaat is een visuele voorstelling van uw organisatie waarbij alle functies ingedeeld zijn volgens rol en niveau. Het hr-beleid wordt geïntegreerd in de volledige organisatie en dat is wat deze tool onderscheidt van alle andere programma’s. Elk DNA is een rol die een organisatie nodig heeft en brengt een medewerker samen met zijn functie. Het Functie-DNA brengt de organisatie in kaart en lijnt de kaderfuncties af, en is bovendien veel sneller en pragmatisch in vergelijking met bijvoorbeeld een klassieke functieclassificatie.

Fundamenten voor de organisatie

Het volledige proces werd op vier maanden tijd afgehandeld bij Brouwland. De hr-officer kon het afgelopen jaar het beleid verder uitwerken aan de hand van het Functie-DNA. De medewerkers van Brouwland waren alvast aangenaam verrast na afloop: “Dankzij het Functie-DNA van Acerta beschikken we nu over veel meer tools voor onze hr-processen. Het bracht onze volledige onderneming in kaart en lijnde de functies haarfijn af. Het biedt ons meer dan een houvast voor evaluaties, loonbeleid, coaching en opleiding. Het Functie-DNA stelt ons in staat om onze organisatie op stevige fundamenten verder uit te bouwen.”

Ontdek meer over het Functie-DNA methodologie via deze pagina.  

Meer weten?

Contacteer ons.