Consult
13 februari 2018
Mobiliteitsbarometer anno 2017: nog meer auto’s in de file!
Mobiliteitsbarometer anno 2017: nog meer auto’s in de file!

Mobiliteitsbarometer anno 2017: nog meer auto’s in de file!

Als werkgever wordt u een pak aantrekkelijker als u uw werknemers mobiliteitsoplossingen aanbiedt. Oplossingén, in het meervoud, ja! Want elke situatie is uniek en hangt af van de persoon, de plaats, het moment – en ja, ook van het weer! Dé beste mobiliteitsoplossing bestaat dus niet. Maar één ding is wel voor iedereen hetzelfde: we houden niet van files, en hoe meer we ze kunnen vermijden, hoe liever we het hebben. Tegenstrijdig genoeg rijdt vandaag 1 op de 5 bedienden in België met een auto van het werk, een stijging van ruim 10% ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de mobiliteitsbarometer 2018 van Acerta. Stof tot nadenken!

De koe die heilig blijft

Files of niet, we blijven massaal met de auto naar het werk rijden, met 76,66 % zelfs. Koning Auto’s populariteit zakte wel in vergelijking met 2016 met 0,5%.

De fiets, ideaal als combi

Als het even kan, springen we tegenwoordig toch graag op de fiets. Zeker nu de elektrische fiets meer is ingeburgerd. En als het mooi weer is. In 2017 reed 24,21% van de werknemers regelmatig met de fiets naar het werk. Een stijging van 8,2% ten opzichte van 2016. Onze dagelijkse contacten met CEO’s en HR-managers leren ons dat meer en meer werknemers om bedrijfsfietsen vragen. Het goede nieuws: werkgevers kunnen op deze vraag ingaan met een Benefit Motivation Plan, zonder hun loonkost te verhogen. Een aanrader.

Het openbaar vervoer, een bescheiden bank vooruit

We zijn iets meer geneigd om de trein, tram, bus of metro te nemen dan in 2016: onze Acerta-barometer tekende een stijging op van 5,6 %. In absolute cijfers gaat het om 7,42%. Dit lijkt erg laag, maar de realiteit valt positiever uit omdat onze barometer alleen de gegevens meet van de profit en de social profit.

Hoe u als werkgever het verschil kan maken

Uit deze barometer blijkt maar weer eens dat de auto nummer één blijft van alle gekozen mobiliteitsoplossingen: 76,66% van de werknemers pakt elke ochtend trouw zijn autosleutels en rijdt … zich vast in de file. Het lijdt geen twijfel dat we langzaam maar zeker de pijngrens bereiken. Als werkgever kan u uw werknemers verschillende mobiliteitsoplossingen aanbieden en samen met hen op zoek gaan naar alternatieven. Een win-win.

Lees hier de resultaten van de volledige Acerta-mobiliteitsbarometer 2017.

Meer weten?

Contacteer ons.