Consult
5 april 2018
Ontdek de 3 grote voordelen van wandelcoaching
Ontdek de 3 grote voordelen van wandelcoaching

Ontdek de 3 grote voordelen van wandelcoaching

Uitdagingen op de werkplek en zelfs ruimer. Stress en burn-out, moeilijkheden met een collega, moeite met delegeren, de lat altijd te hoog leggen, ... We hebben allemaal wel eens behoefte aan een coach die ons mee op pad neemt en het van een andere kant helpt bekijken. Acerta biedt een verrassende formule aan: al wandelend coachen. Wandelcoach Sophie Commeine beschrijft hier drie van de vele voordelen.

Voordeel 1: Zuurstof voor de hersenen

Als Sophie na een eerste, verkennend gesprek toelicht dat delen van het traject al wandelend kunnen, zijn mensen meestal onmiddellijk enthousiast. “We bewegen allemaal veel te weinig. Twee vliegen in één klap: je pakt je uitdagingen aan én je bent in beweging. Letterlijk en figuurlijk! Mensen mee de natuur, de buitenlucht in nemen, opent nieuwe perspectieven! We zitten al genoeg en vertoeven al uren binnen, in duffe kantoren, met vaak veel te weinig zuurstof.

Ik breng mensen in beweging,” zegt Sophie. “In alle betekenissen van het woord. Door mensen een kritisch klankbord te geven, terwijl ze op pad gaan in de open lucht, beginnen mensen pas écht te denken en ontdekken ze nieuwe pistes. Onze hersenen krijgen meer zuurstof en dit komt onze denkkracht alleen maar ten goede.”

De coachee kiest zelf de plaats en het pad,elke tocht is anders! Er moet niets. Dat schept ruimte. Ruimte leidt tot inzicht. We nemen echt onze tijd om te stappen én stil te staan. En we lopen al eens verloren. Heel symbolisch soms ... Wat een luxe.

Voordeel 2: Al wandelend praat je makkelijker

Samen aan tafel over je problemen praten werkt natuurlijk ook, maar als je ontspannen naast elkaar wandelt, voelt het heel anders aan. Je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken en stiltes voelen minder ongemakkelijk. Heel vaak blijven mensen ook gewoon stilstaan als ze het even niet weten, of over iets belangrijk willen nadenken. Wanneer de energie stroomt als ze aan het vertellen zijn, versnelt vanzelf ook hun pas. Het ‘loopt’ eigenlijk allemaal heel organisch.

Voordeel 3: Uitdagingen krijgen vorm

Om alle verkregen inzichten ook echt vast te houden, bouwen we bewust ankerpunten in. Ook beelden en situaties helpen enorm als blijvende reminder! Zo hadden we ooit een situatie waarbij iemand ons de weg vroeg, maar wij waren er zelf ook  de eerste keer en konden dus niet helpen. De coachee, die zich altijd en overal heel verantwoordelijk voelde, had het daar moeilijk mee … Deze ervaring was enorm krachtig. Dat gaf een uitstekend aanknopingspunt om op zoek te gaan naar andere manieren om hier mee om te gaan. Toeval of niet …? Dit soort dingen maak ik voortdurend mee als wandelcoach. Dat maakt het zo boeiend. Ik ben altijd blij als ik mijn wandelschoenen weer eens mag aantrekken om samen de natuur in te trekken.

Wandelcoaching is tijd nemen om te luisteren naar mensen en hen onverdeelde persoonlijke aandacht geven. Laat dit nu net één van de grootste tekorten zijn in onze huidige samenleving.

Sophie Commeine - senior consultant Acerta Consult

 

Meer weten?

Contacteer ons.