Consult
27 december 2018
Outside the box: creatief met rollen, talent en verloning
Outside the box: creatief met rollen, talent en verloning

Outside the box: creatief met rollen, talent en verloning

Vaste organisatiestructuren resulteren in gemiste kansen. En als je medewerkers in hokjes steekt, gaan ze zich ernaar gedragen. Terwijl niet minder dan 4 op 5 werknemers volmondig ‘ja’ zou zeggen tegen een andere rol binnen hun huidige organisatie, mochten ze de kans krijgen. Reden genoeg om enkele gesettelde gewoonten met creatieve blik te herbekijken.

Rematchen i.p.v. hokvast werken

De business verandert en taken en functies veranderen mee. Je bent als werkgever eigenlijk continu op zoek naar de ideale match. Dat komt niet eens zo slecht uit. Het merendeel van de werknemers staat te popelen om hun job over een andere boeg te gooien of om in een ander team te gaan werken. 72% staat er zelfs voor open om bij een andere werkgever wat ervaring te sprokkelen, bij voorkeur onder de veilige vleugels van de huidige werkgever.

Spreken i.p.v. zwijgen over talent en ambitie

Ongeveer 1/3de van de werknemers zegt zijn talenten te kennen, mede dankzij zijn werkgever. 45% weet via welke groeipaden dat talent bij diezelfde werkgever kan worden ingezet. Medewerkers die weten wat hun troeven zijn en die ze optimaal kunnen inzetten op de werkvloer zijn gelukkiger, meer bevlogen en bovenal energieker. Je hebt er dus alle baat bij om met je medewerkers te spreken over hun talenten en ambities. Want focussen op de talenten van de werknemer laat hen groeien. En zo groeit je bedrijf mee.

Flexibele loonpakketten i.p.v. anciënniteitsverloning

Nog een symbool van ‘hokjeswerken’ is de klassieke anciënniteitsverloning. Presteert een werknemer oké, dan hangt aan die positieve (lees: niet negatieve) evaluatie vaak een loonsverhoging vast die niet noodzakelijk correleert met een productiviteitsstijging. Of met een verhoogde tevredenheid of motivatie. Flexibele loonpakketten, waarbij werknemers hun verloning deels zelf kunnen samenstellen en de keuze hebben uit bijvoorbeeld meer vakantiedagen, pensioenopbouw, bedrijfsauto of –fiets, warrants …, zijn veel effectiever. Daarmee speel je dus in op de individuele behoeften van de medewerkers en houd je hen tevreden en gemotiveerd. Het mag dus niet verrassen dat de sociale partners zich in de Arbeidsdeal o.a. ook over de typisch Belgische anciënniteitsverloning beraden. Uit een recente bevraging blijkt dat liefst 70% van de profit-werkgevers gewonnen is voor een volledige afschaffing ervan.

Wil je alle voornaamste HR-evoluties voor 2018 kennen? Download hier de Inspiratienota van Acerta en Etion.

 

 

Meer weten?

Contacteer ons.