Consult
24 mei 2017
Studiejaren afkopen voor meer pensioen: de moeite waard?
Studiejaren afkopen voor meer pensioen: de moeite waard?

Studiejaren afkopen voor meer pensioen: de moeite waard?

Extra pensioen krijgen door het afkopen van studiejaren van het hoogst behaalde diploma? Momenteel ligt het wetsvoorstel van pensioenminister Daniel Bacquelaine nog op de tafel. Voorheen was het afkopen van studiejaren slechts mogelijk voor werknemers die nog geen 10 jaar afgestudeerd waren.

Prijskaartje

Aan het afkopen van een studiejaar hangt een behoorlijk prijskaartje. Maar van 1 juni 2017 tot 31 mei 2020 geldt er een algemeen verminderd tarief van €1 500 per studiejaar dat tevens fiscaal aftrekbaar is. Daarna kunnen enkel werknemers die nog geen 10 jaar afgestudeerd zijn studiejaren afkopen aan dit voordeeltarief. De rest van de werknemers zal meer betalen.

Voordelen?

De afkoop van een studiejaar zou een extra pensioenbedrag opleveren dat toegevoegd wordt aan het jaarpensioen. Dit bedrag is nog niet gekend, maar zou om en bij de €250 per afgekocht jaar bedragen. Belangrijk om te weten is dat de afkoop geen extra loopbaanjaren oplevert, maar slechts een extra pensioenbedrag.

Of deze afkoop een goede beslissing is, hangt af van de fiscale toestand, de burgerlijke staat en de situatie ten tijde van het pensioen.

Aanvraag

De aanvraag moet gebeuren bij de Rijksdienst voor Pensioenen en deze belooft om via www.mypension.be, een makkelijk te gebruiken berekeningstool te voorzien die helpt bij de keuze.

Praktisch overzicht nodig?

Dat vindt u in onze opleiding 'Het werknemerspensioen: de wetgeving van A tot Z'.

Meer weten?

Contacteer ons.