Consult
9 augustus 2017
Is uw werknemer op vakantie met de bedrijfswagen?
Is uw werknemer op vakantie met de bedrijfswagen?

Is uw werknemer op vakantie met de bedrijfswagen?

Een goede car policy met duidelijke afspraken draagt bij tot een zorgeloze vakantie, zowel voor u als werkgever als voor uw werknemers.

Veel gezinnen kiezen ervoor om met de wagen op vakantie te gaan en nemen daarvoor wel eens de bedrijfswagen.  
Tijdens de roadtrip kan er echter een en ander gebeuren: diefstal, schade, een ongeval, boetes... Maar wie is er in deze situaties aansprakelijk?  

Een ongeval

Wanneer uw werknemer een ongeval heeft, moet hij rekening houden met de afspraken die hier rond zijn vastgelegd in de car policy.  De ongevalsaangifte moet op de voorgeschreven wijze gebeuren en aan de bevoegde dienst worden bezorgd. Als er gewonden zijn, moet er ook een proces-verbaal opgemaakt worden. En wat voorziet u in de car policy rond een vervangwagen of repatriëring?

Schade

Ook in deze situatie moet uw werknemer de richtlijnen van de car policy volgen. Welke procedure? Aan wie melden? Binnen welke termijn? Bij zakelijk gebruik van de firmawagen zijn de kosten van de schade ten laste van de werkgever. Tijdens privé- gebruik is de schade in principe ten laste van de werknemer. Het is mogelijk dat de werknemer enkel zelf de wagen mag besturen. Dit kan zo bepaald zijn in de car policy. Maar vaak is het zo dat inwonende gezinsleden ook met de wagen mogen rijden en andere personen niet. Voor jongeren is doorgaans een bijzondere toelating nodig. Indien uw werknemer zich niet houdt aan de afspraken zal hij, in geval van schade, alle kosten zelf moeten dragen.

Diefstal

Wat moet uw werknemer doen indien hij de wagen, boorddocumenten, sleutels of de officiële nummerplaat verliest of als ze gestolen worden? Hij mag niet vergeten de aangifte zowel in België als in het land waar de diefstal heeft plaatsgevonden te doen.  Ook hier moet de werknemer zich strikt houden aan de bepalingen van de car policy. 

Car policy

Een goede car policy is met andere woorden een absolute must. Zonder car policy zal het voor uw werknemer niet duidelijk zijn wat van hem verwacht wordt. Bovendien zorgt een goede policy er voor dat u extra kosten en discussies over wie welke kosten moet dragen kan vermijden.

 

Denkt u erover om een car policy op te stellen? Neem dan zeker contact op met Acerta Consult voor advies en begeleiding of abonneer u op de module "Modellen" van Trefzeker.  

Meer weten?

Contacteer ons.