Consult

Acerta ondersteunt rekruterings- en selectieproces van Ontex

Acerta ondersteunt rekruterings- en selectieproces van Ontex
Acerta ondersteunt rekruterings- en selectieproces van Ontex
Op basis van de AS IS-analyse van Acerta konden wij ons rekruterings- en selectiebeleid op de juiste deeldomeinen uitbouwen en professionaliseren. Een praktijkgerichte aanpak met aandacht voor onze bedrijfscultuur. Er zijn heel veel spelers op de markt die met te veel theorie komen aandraven, maar bij ons is het belangrijk om de focus op de mensen te houden.
Peter De Cock,Talent Director

Ontex, de producent van onder meer babyluiers, maandverbanden en incontinentieluiers heeft haar hoofdzetel in Aalst en heeft vandaag vestigingen over de hele wereld. Ontex kent een sterke groei en heeft momenteel meer dan 8000 werknemers.

(Kosten)efficiënt rekruteren is een talent

Acerta ondersteunt rekruterings- en selectieproces van Ontex

Ontex is een sterk groeiend Belgisch bedrijf met een groot potentieel. De producent van onder meer babyluiers, maandverbanden en incontinentieluiers heeft haar hoofdzetel in Aalst en heeft vandaag vestigingen over de hele wereld. Ontex heeft momenteel meer dan 8000 werknemers. Sinds maart 2016 maakt Ontex als beursgenoteerd bedrijf deel uit van de BEL20 en dat merken ze aan het aantal sollicitanten. Heel veel kandidaten willen deel uitmaken van deze bloeiende dynamiek. De intense groei van een onderneming heeft ook een belangrijke impact op de manier waarop werknemers gerekruteerd worden.

Van kmo tot multinational

Ontex klopte begin dit jaar aan bij Acerta met de vraag om hun rekrutering en selectie te ondersteunen, op maat van de huidige bedrijfsgrootte, en gaandeweg hun processen te evalueren. De profielen die ze bij Ontex in Aalst zoeken zijn heel gevarieerd: van marketeers en IT’ers tot medewerkers op de dienst logistiek, financiën en supply chain. In Aalst werken er bijna 200 werknemers, waarvan er maar liefst 37 aangeworven werden in 2015. Dit jaar staat de teller al op meer dan 20. Tot voor kort gebeurde een sollicitatieproces bij Ontex zoals bij de meeste kmo’s: het gesprek werd afgenomen door de manager en de evaluatie werd voor een deel beïnvloed door persoonlijke intuïtie. De profielen werden niet systematisch bijgehouden in een talent pool, waardoor je mogelijks veel talent die voor het grijpen ligt, laat varen. “Elke sollicitant is een potentiële klant. We willen dan ook graag elke sollicitant van een correct antwoord met feedback kunnen voorzien”, zegt Peter De Cock, Talent Director bij Ontex. “Acerta stelde ons een praktijkgerichte aanpak voor met aandacht voor onze bedrijfscultuur, terwijl we bovendien betere en efficiëntere resultaten behalen.”

Kostenefficiënt rekruteringsproces

Bij Ontex werken ze nu, samen met Acerta, met een vijfstappenplan voor werving en rekrutering. In een eerste fase wordt het bedrijf georiënteerd. Hoe verloopt de personeelsplanning en hoe wordt er bij aanvang gerekruteerd? Het hele hr-verhaal wordt in kaart gebracht, evenals vragen vanuit de business om bijvoorbeeld een opleiding te volgen om selectiegesprekken af te nemen.

Karel Vergauwen is Junior Consultant Recruitment bij Acerta en werkt sinds begin 2016 voor Ontex in het kader van hun rekrutering. Karel startte met de aanleg van een geautomatiseerd sollicitatiesysteem. “Elke kandidaat die bij Ontex terechtkomt, wordt opgenomen in het proces. Zo krijgt elke kandidaat die niet weerhouden wordt nu een email met een antwoord; geselecteerde kandidaten gaan een andere richting uit in het systeem en krijgen op hun beurt een ander bericht in de mailbox. Bovendien wordt nu een database aangelegd van alle sollicitanten waardoor we een poule opbouwen waar we altijd kunnen naar terugkeren om zelf talenten te zoeken bij nieuwe functies”, verduidelijkt Karel.

Dankzij opgestelde selectiecriteria worden geschikte mensen gerekruteerd binnen de sollicitaties die Ontex zelf ontvangt. “Dit levert soms betere resultaten op dan enkel en alleen met headhunters te werken. Bij de kosten-batenanalyse merken we dat er vroeger veel geïnvesteerd werd in externe rekrutering, terwijl het talent soms gewoon binnen de eigen database zit, van mensen die zelf gesolliciteerd hebben bij Ontex en dus al een grote affiniteit met het bedrijf hebben”, aldus Karel Vergauwen. “Dit wil niet zeggen dat er nooit meer wordt samengewerkt met externe rekruteringsbureaus. Voor knelpuntberoepen of zeer specifieke profielen wordt er nog beroep gedaan op hun specifieke expertise”. Dankzij de tussenkomst van Acerta wordt de rekrutering meer onderbouwd door objectieve selectiecriteria per profiel, zo kan het juiste talent op een efficiënte manier benaderd en geselecteerd kan worden.

Na de aanwerving is er ook aandacht voor integratie en evaluatie van de nieuwe werknemer. Zo wordt er op een informele manier tijd geïnvesteerd in de contacten op de werkvloer. Er wordt bijvoorbeeld een speeddate met elke dienst georganiseerd waarbij de nieuwe werknemer kan kennis maken met zijn collega’s. Bij veel bedrijven stopt de sollicitatie op het moment dat de werknemer aan de slag gaat, maar de integratie is minstens even belangrijk om mensen hun talent te laten ontplooien en kunnen inzichten opleveren die de ‘candidate experience’ van sollicitanten bij Ontex verbeteren.

AS IS-analyse

Initieel wou Ontex Acerta betrekken in het operationele rekruterings- en selectieproces, maar door het wederzijds vertrouwen wilden ze al gauw dat proces technisch en operationeel verbeteren via een R&S audit. De AS IS-analyse gaat na hoe het proces voorheen gebeurde aan de hand van stakeholdergesprekken en bestaande documentatie. “Hr-managers staan vaak terughoudend tegenover onze komst. Het is niet de bedoeling dat we hun taak gaan overnemen of dat we hun methode in twijfel stellen. Maar dankzij ons inwerkingsvermogen en onze expertise van buitenaf, kunnen we nieuwe inzichten bieden, en dat merken onze klanten ook snel”, aldus Tom Vlieghe, Business Unit Manager van Acerta, die de analyse bij Ontex leidde. “De AS IS-analyse stelt ons in staat om verbeterpunten te concretiseren en de rekrutering- en selectiecyclus van Ontex efficiënt in handen te nemen.”

Facilitator van hr

Bij Ontex kenden ze Acerta al langer omdat een inhouse payrollconsultant voor de loonberekeningen zorgt. “Acerta stelde ons een praktijkgerichte aanpak voor met aandacht voor onze bedrijfscultuur, terwijl we bovendien betere en efficiëntere resultaten behalen. Er zijn heel veel spelers op de markt die met te veel theorie komen aandraven, maar bij ons is het belangrijk om de focus op de mensen te houden. De AS IS-analyse van Acerta beantwoordde perfect aan mijn verwachtingen. Op basis van deze analyse konden wij ons rekruterings- en selectiebeleid op de juiste deeldomeinen uitbouwen en professionaliseren. De mensen binnen Ontex zijn de fundamenten van onze onderneming, het is niet meer dan logisch dat we voor een goede architectuur zorgen van onze hr”, besluit Peter De Cock van Ontex.

Meer weten?

Contacteer ons.