Vorige

Verogi, 100 % Belgische artisanale pasta, met passie gemaakt

#Starters

100 % Belgische pasta, van het veld tot op het bord, dat is de vurige uitdaging die Élise Verhaeghe is aangegaan. Twee jaar geleden richtte ze haar merk, Verogi, op als zelfstandige in bijberoep. Met succes, want afgelopen zomer won ze verdiend de Prijs van Ambachtsvrouw 2023! Welk parcours legde ze al af? Welk advies heeft ze in petto? We volgen haar over haar velden heen.

Leestijd: Later lezen?

Heel belangrijk is steun van je omgeving wanneer je wilt starten als zelfstandige, zelfs in bijberoep.”

Élise Verhaeghe

Het begint allemaal bij een familieverhaal

Élise Verhaeghe is opgegroeid op het veld met haar handen in de aarde. Haar ouders leiden vandaag de dag nog altijd met hart en ziel boerderij Les Trois Chênes in Yves-Gomezée, een melkveebedrijf en boerderij voor duurzame landbouw. Daar worden bieten, maïs, voedergrassen en, uiteraard, tarwe geteeld.

 

Granen, dat zit er in de familie: de grootvader van Élise was molenaar. “Zijn windmolen bouwde hij in Vlaanderen. Hij had zelfs een patent op de metalen wieken. De molen staat er nog steeds, maar werkt niet meer. We gebruiken hem om er oudejaarsavond te vieren met de hele familie.”

Het verlangen naar een familieboerderij met meer gevarieerde activiteiten

Élise werkt al haar hele leven op de boerderij van haar ouders. Na haar studies industrieel ingenieur werkte ze halftijds op de boerderij en halftijds bij een landbouwbedrijf. En plots verlangde ze ernaar de graanproductie van de boerderij te benutten.

 

“Ik wou iets lanceren dat nog niet bestond in België, dus bedacht ik om artisanale pasta te produceren, die 100 % Belgisch is. Want door de klimaatverandering is het nu mogelijk om in ons land harde tarwe te telen.

 

En zo besloot ik pasta te maken die 100 % Belgisch en 100 % artisanaal is met tarwe die agro-ecologisch geteeld wordt op de boerderij, gemalen met een molensteen op de boerderij, verwerkt tot pasta op de boerderij en verpakt, ook op de boerderij natuurlijk!”

De sprong naar zelfstandige in bijberoep

“Maar om dat allemaal op te richten, had ik tijd nodig. Daarom besloot ik te stoppen bij het landbouwbedrijf, maar halftijds te blijven werken bij de boerderij en mij te vestigen als zelfstandige in bijberoep. Ik gaf een inkomen op voor ik zeker wist een ander inkomen in de plaats te krijgen. Maar soms moet je doen wat je moet doen. Het is spannend, maar zwaar: ik heb mezelf nog altijd geen loon kunnen uitkeren voor deze activiteit.”

Het hoofd bieden aan onvoorziene omstandigheden

Je eigen bedrijf oprichten is natuurlijk altijd een uitdaging en volgens Élise moet je kunnen omgaan met onvoorziene omstandigheden en je kunnen aanpassen. Als je niet in staat bent je op elk moment aan te passen, is het statuut van zelfstandige heel moeilijk.

 

“Neem nu bijvoorbeeld je financiële plan. Je mag dan een doordacht plan opstellen, er zijn altijd onverwachte, extra kosten. En als dat het geval is, moet je reageren. Wij hadden toen het idee om pastaboxen te verkopen op markten, zo genereerden we meer inkomsten en kwamen we weer in balans.”

 

Maar elk vak heeft zo zijn bijzonderheden, zijn risico’s. “Als je ergens aan begint, ken je nog niet alle facetten of risico’s verbonden aan het beroep: voor ons is dat bijvoorbeeld alles wat schadelijk is voor de granen, zoals rampzalige weersomstandigheden.”

Goed geïnformeerd zijn en je goed informeren: onmisbare troef voor succes

Volgens Élise moet je je vooral goed informeren voor je aan je project begint, maar moet je ook geïnformeerd blijven tijdens het hele proces.

 

“Toen ik mijn eerste stappen zette om zelfstandige in bijberoep te worden, werd ik echt goed begeleid door mijn Acerta-adviseur die me hielp met alle administratieve en andere to do’s en dat was echt een grote hulp!”

 

Zodra ze goed vertrokken was, werd Élise geconfronteerd met gloednieuwe gebieden, die haar een stevige portie energie hadden kunnen opleveren, mits wat goed advies.

“Een beginnersfout van me was dat ik ja zei tegen alle markten, zonder na te gaan of ze al dan niet interessant voor me waren. Ik stak zoveel tijd in markten die helemaal niet rendabel waren. Na die ervaring kon ik zelf een vriendin die pas startte advies geven!

 

Andere zelfstandigen hielpen en adviseerden me wel goed op het vlak van streepjescodes, etikettering, … Zaken dus die niks met mijn kernactiviteit te maken hebben! Ik kreeg ook steun van Diversiferme over een heleboel aspecten, zoals de voorschriften van het FAVV.

 

Je hoeft echt niet te aarzelen om advies van alle aard te vragen aan andere zelfstandigen, aan instellingen: je wint echt tijd zo, en dus geld.”

Het ultieme advies van Élise

“Probeer vooral niet te snel te willen gaan: het is beter dat je wacht tot je product of dienst helemaal af is, op punt staat, tot je het hebt kunnen testen op een beperkte, begripvolle markt om te zien of er nog ergens foutjes zitten, voor je het overal tegelijk lanceert. Je krijgt geen tweede ‘eerste’ kans!”

Laat je goed begeleiden, net als Élise.

Heb je beslist je te vestigen als zelfstandige?  Dan kun je op Acerta rekenen om je te helpen en in te spelen op je noden. Stap het dichtstbijzijnde kantoor binnen of surf naar ikwilstarten.be.

Sluit je nu aan!

Deel dit ondernemersverhaal