Deel deze pagina

Arbeidsdeal: opleidingsplan verplicht

Stel vlot je opleidingsplan voor 2024 op

Deel deze pagina

Weetjes, tips en inspiratie voor jouw opleidingsplan 2024

Heb je 20 of meer werknemers in dienst? Dan hebben zij een individueel recht op 5 opleidingsdagen in 2024, tenzij je sector dat anders bepaalt. Bovendien ben je verplicht om ook voor 2024 je jaarlijkse opleidingsplan op te maken. Dat moet  klaar zijn tegen 31 maart. Vanaf 1 juni 2024*** treedt ook de Federal Learning Account (FLA) in werking, het overheidsportaal waar je voor je medewerkers opleidingsrechten en gevolgde opleidingen moet registreren. 

Ben je op zoek naar inspiratie voor je opleidingsplan? Of advies over registratie van opleidingsrechten en opleidingen? 

***De Federal Learning Account zou oorspronkelijk van start gaan op 1 april 2024. De registratietool is echter nog niet helemaal klaar en er blijven nog veel vragen van werkgevers over het gebruik ervan, onbeantwoord. Daarom heb je vanaf 1 april toegang tot een bèta versie van de registratietool. Vanaf 1 juni 2024 zou de tool dan definitief zijn en is de registratie verplicht. Meer weten? Volg het webinar over de FLA. 

contact herstructureren en ontslag_acerta

Maak je FLA-registratie in orde met Connect HR Office

Ben je klant bij Acerta, dan maak je je FLA-registratie makkelijk in orde met de tool 'Connect HR Office'. Die zorgt voor een digitale en efficiënte personeelsadministratie en bestaat uit 7 modules. De module 'opleidingen' automatiseert de opvolging en administratie van opleidingen en verlicht zo je administratie voor FLA. 

Meer info

Het individueel opleidingsrecht in een notendop

Expert Ellen Hermans overloopt in deze video (9:33 minuten) wat het individueel opleidingsrecht betekent, hoe je dat berekent en invoert en welke sancties je riskeert als je het opleidingsrecht niet correct toekent.

Nood aan nog meer uitleg? Die kan je vinden in het webinar Veelgestelde vragen over het individueel opleidingsrecht

Hier staat inhoud die gebruik maakt van marketing-cookies.
Aanvaard marketing-cookies om deze inhoud te tonen.

Inspiratie voor je opleidingsplan

Op zoek naar een modeldocument voor je opleidingsplan? Check het DIY opleidingsplan en stel je helemaal in orde met de wettelijke verplichting. 

Wat kan je opnemen in je opleidingsplan?

Formele opleidingen

Opleidingen in je bedrijf

Onboarding en teamsessies

Online leren

Seminaries en congressen

Training-on-the-job en stages

Zelfstudie

Handelsbeurzen, events en studiebezoeken

Check het aanbod van Acerta

Trajecten op maat van leidinggevenden

Toxisch leiderschap is de belangrijkste reden waarom medewerkers bedrijven verlaten. Investeren in je leidinggevenden is dus zeker geen luxe, maar een basisvoorwaarde om als bedrijf succesvol te blijven. Zowel voor je beginnende leidinggevenden als de meer ervaren leiders vind je een groot aanbod opleidingen:

Professionele skills nuttig voor elke medewerker

  Welke skills heb je als professional en als organisatie nodig om succesvol te blijven in de razendsnel veranderende toekomst? In elke top 5 die je hierover leest, gaat het over soft skills, ook wel people skills, employability skills of 21th century skills genoemd. Deze staan in de top van het lijstje: samenwerken, verbindend communiceren en een groei mindset.  Hoog tijd dus om deze vaardigheden aan te scherpen. 

  Digitaal aanbod voor zelfstudie

   Je vindt bij Acerta een uitgebreid aanbod korte online leermodules (webinar-on-demand, e-learning), onmiddellijk beschikbaar, over specifieke topics in hr en sociale wetgeving zoals bv. schorsing van opzegtermijnen, duurzame loobanen, laadpalen, het ontslaggesprek, outplacement, enz.  

   Check het digitale aanbod

   Opleidingen over personeelsbeleid

   Kennis van de sociale wetgeving nodig? Inzicht in de nieuwste hr-trends? Hier een greep uit het uitgebreide opleidingsaanbod van Acerta. Je vindt hier opleidingen over

   Opleidingsadvies nodig?

   Stel ons je vraag:

   • Heb je specifieke vragen over opleidingen?
   • Zoek je ideeën voor je opleidingsplan?
   • Hoe detecteer je opleidingsnoden bij je medewerkers?
   • Hoe activeer je medewerkers om te groeien?
   • ...

   Acerta Consult is jouw opleidingspartner bij uitstek: onze experten helpen je graag verder met opleidingsadvies.

   Vraag ondersteuning

   Let op: deze opleidingssubsidies mag je niet missen!

   Verschillende overheden voorzien tal van subsidies voor opleidingen waardoor je een fikse korting kan scoren of zelfs gratis kan deelnemen aan opleidingen. We lijsten hier de belangrijkste voor je op. 

   Krijg een subsidie van 21,30 euro per uur opleidingsverlof dat je werknemer neemt.

   Volgt je werknemer een opleiding? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden beroep doen op subsidies in het kader van het Vlaams opleidingsverlof (het vervolg op betaald educatief verlof). Terwijl je werknemer opleiding volgt en afwezig is op het werk, krijgt hij zijn loon doorbetaald. Als werkgever krijg je van de Vlaamse overheid een subsidie van 21,30 euro voor elk effectief uur opleidingsverlof. Voorwaarden: dit geldt enkel voor werknemers tewerkgesteld in Vlaanderen die bepaalde erkende arbeidsmarktgerichte en loopbaangerichte opleidingen willen volgen. 

   De opleiding 'Sociale wetgeving voor hr-professionals' is zo'n erkende opleiding. Alle info over deze opleiding en het Vlaams Opleidingsverlof

   Tot 10.000 euro subsidie per organisatie (privé of social profit) voor advies, begeleiding en/of opleiding voor acties rond werkbaar werk, gericht op het psychosociale welzijn van medewerkers. Alle info.

   Dienstverlening van Acerta Consult rond werkbaar werk komt in aanmerking voor deze werkbaarheidscheque.

   Bepaalde sectorfondsen voorzien een opleidingsaanbod tegen interessante tarieven of subsidies voor opleidingen. Informeer zeker bij het sectorfonds van je paritair comité. Je vindt hier alvast enkele voorbeelden: 

   • Cevora, vormingscentrum van bedienden (PC 200)
   • Co-Valent, vormingsfonds van en voor arbeiders (PC 116) en bedienden (PC 207) in de sector van chemie, kunststoffen en life sciences
   • Logos, opleidingsfonds van het paritair comité voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226)
   • Constructiv, dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector (PC 124)

   Gerelateerde artikels

   Werkgevers

   De meest gestelde vragen over de Federal Learning Account (FLA)

   15 mei 2024

   De meeste bedrijven zijn intussen aan de slag met het implementeren van een leercultuur in hun organisatie maar hoe zit het met het registreren van opleidingen? Sinds april 2024 kunnen werkgevers dit in de FLA, een registratietool van de overheid. Heel wat werkgevers zitten nog met enkele vragen. We maakten een overzicht van de meest gestelde vrage...

   Lees meer
   Werkgevers

   Individueel opleidingsrecht: hoe zit dat juist?

   02 april 2024
   Annelies Baelus

   Sinds begin dit jaar hebben werknemers recht op vijf individuele opleidingsdagen per jaar. Een mooi initiatief dat werd opgelegd door de Arbeidsdeal. Hoe maak je nu concreet werk van deze opleidingsdagen en wat zijn de voordelen?

   Lees meer
   Werkgevers

   Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

   12 februari 2024
   Sabine Goossens

   In een krappe arbeidsmarkt is het van belang om breder te rekruteren en je als werkgever los te koppelen van vooroordelen en clichés. Inzetten op personen met een fysieke of mentale beperking die de juiste capaciteiten bezitten is een goede stap. Maar hoe begin je daaraan? Zijn er zaken waarop je moet letten, bepaalde voorwaarden waaraan je moet vo...

   Lees meer