Vorige

Behoud van GSM-nummer : een nieuw recht voor de werknemer na het einde van de arbeidsovereenkomst.

Vanaf 1 januari 2024 wordt in de Arbeidsovereenkomstenwet een nieuw recht voor werknemers toegevoegd. Na afloop van de arbeidsovereenkomst zullen die onder bepaalde voorwaarden het GSM-nummer dat tijdens de tewerkstelling door de werkgever werd gefinancierd, mogen behouden.

Enkel wanneer het GSM-nummer al voor de tewerkstelling door de werknemer werd gebruikt

De toepassingsvoorwaarden richten zich op de specifieke situatie waarin een werknemer een GSM-nummer “meebrengt” naar zijn werkgever. Het GSM-nummer en het bijhorende abonnement voor mobiele telefonie, dat die werknemer zelf al had bij de aanvang van de tewerkstelling of tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, kan door de werkgever overgenomen worden. De werkgever zal die financiering minstens gedeeltelijk op zich moeten nemen als het nummer ook professioneel gebruikt zal worden. Of deze manier van werken kan deel uitmaken van het loonbeleid van de onderneming : de financiering van privégebruik van een GSM is immers een populaire vorm van alternatieve verloning. Werkgevers kunnen uiteraard ook een nieuw GSM-nummer activeren voor hun werknemer. In dat geval is deze nieuwe regeling dus niet van toepassing. 

Het oude nummer terugvragen

De werknemer kan vanaf 1 januari zijn oud nummer ook verder blijven gebruiken na het einde van de arbeidsovereenkomst. De manier van beëindiging speelt daarbij geen enkele rol. Het recht bestaat dus niet alleen bij ontslag door de werknemer zelf, maar even goed bij ontslag door de werkgever (al dan niet om dringende reden) of bij een einde omwille van medische overmacht. 

Om het oude nummer te kunnen behouden, moet de werknemer wel expliciet die vraag stellen aan zijn ex-werkgever. De nieuwe wet legt weinig vormverplichtingen op : de vraag moet “schriftelijk” gesteld worden en dat moet binnen de maand na het einde van de arbeidsovereenkomst gebeuren. De werkgever moet op dit verzoek ingaan. Werkgevers die het nummer niet graag teruggeven, bijvoorbeeld omdat het intussen ook door de klanten van de onderneming gebruikt wordt, kunnen zich dus niet tegen de teruggave van het nummer verzetten. 

Bron : nieuw artikel 21/1 van de Arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 (ingevoegd door de Wet van 14 december 2023 teneinde het gebruiksrecht van gsm-nummers van werknemers te garanderen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, MB, 29 décembre 2023​)

Deel dit artikel