Consumptiecheques

Als werkgever is het van groot belang om een aantrekkelijk loonpakket samen te stellen voor je werknemers. Idealiter speel je hiermee in op hun noden in het dagelijkse leven én slaag je erin voordelen te kiezen die voor jou én hen fiscaal voordelig zijn.

Consumptiecheques: alle voorwaarden en regels op een rij

In 2020 riep de regering de consumptiecheques in het leven: een soort steunmaatregel tijdens de pandemie om enerzijds werknemers meer koopkracht te geven en anderzijds de zwaarst getroffen sectoren te steunen. Sindsdien werd die maatregel elk jaar verlengd omdat het nog uitdagende jaren bleken. We bekijken wat die consumptiecheques precies inhouden en wat de voorwaarden zijn.

Wat zijn consumptiecheques?

Met consumptiecheques kan je je werknemers op een fiscaalvoordelige manier belonen. Ze zijn namelijk vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing én ze vormen een aftrekbare onkost voor jou als werkgever.

Consumptiecheques: voorwaarden

Om vrijgesteld te blijven, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De consumptiecheques mogen niet ingeruild worden voor geld.

  • Ze mogen geen loon, premies of andere voordelen vervangen.

  • Ze moeten op naam van de werknemer staan.

  • Het totaalbedrag ervan moet op de individuele rekening vermeld worden.

  • De toekenning moet vastgelegd zijn in een sectorale cao, een ondernemings-cao of een individuele arbeidsovereenkomst.

Hoe worden consumptiecheques berekend?

Een consumptiecheque is maximaal 10 euro waard en in totaal kan een werknemer maximaal 300 euro aan consumptiecheques per jaar ontvangen.

Krijgt iedereen consumptiecheques?

Je kan als bedrijf consumptiecheques toekennen aan je personeel als je goede resultaten behaalde tijdens de coronacrisis. Dit moet dan vermeld worden in een cao of in een bijlage aan de arbeidsovereenkomst.

Waar kan je consumptiecheques gebruiken?

Mensen die consumptiecheques ontvangen kunnen deze gebruiken in de sectoren die zwaar getroffen werden door de coronacrisis en lockdowns. Concreet gaat het om:

  • De horecasector

  • Erkende of gesubsidieerde culturele verenigingen

  • Sportverenigingen waarvoor er een federatie bestaat op gemeenschaps- of nationaal niveau

  • Kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten waren en die goederen of diensten aanbieden in fysieke aanwezigheid van de consument: kleine boekhandels, schoonheidssalons, enz.

Wat is het verschil met ecocheques en maaltijdcheques?

Zowel consumptiecheques, ecocheques als maaltijdcheques zijn een extralegaal voordeel dat dus bovenop het loon van je medewerkers komt. Toch zijn er verschillen.

Ecocheques

Als werkgever kan je ecocheques toekennen aan je werknemers. In sommige paritaire comités is het zelfs verplicht. Het is een extralegaal voordeel waarop geen sociale lasten en belastingen worden betaald. De waarde van de cheques bedraagt jaarlijks maximaal 250 euro en medewerkers kunnen deze enkel gebruiken voor ecologische producten en diensten. Ecocheques blijven twee jaar geldig.

Maaltijdcheques

Ook maaltijdcheques zijn een optie, die vastgelegd wordt in een cao, ondernemings-cao of individuele overeenkomst. Deze zijn eveneens vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen, maar werknemers staan wel een stukje van hun loon hiervoor af (minstens 1,09 euro per cheque). Voor maaltijdcheques geldt er in principe geen maximumbedrag per jaar, maar elke cheque mag wel maar maximaal 8 euro waard zijn. Je werknemers kunnen er enkel maaltijden of voedingsmiddelen mee kopen.

Consumptiecheques 2024

De precieze regelingen over de consumptiecheques worden elk jaar bepaald door de sectoren en de regering. Zo kon je tot 31 maart 2024 een eenmalige koopkrachtpremie in de vorm van consumptiecheques uitreiken. Best wacht je voor het komende jaar dus de sectorale onderhandelingen en de beslissing van de regering over consumptiecheques of de koopkrachtpremie af. Pas dan zijn de invulling van de voorwaarde ‘goede resultaten’ en het bedrag van de cheques duidelijk.

Kies de geschikte extralegale voordelen

Als werkgever is het van groot belang om een aantrekkelijk loonpakket samen te stellen voor je werknemers. Idealiter speel je hiermee in op hun noden in het dagelijkse leven én slaag je erin voordelen te kiezen die voor jou én hen fiscaal voordelig zijn.