Vorige

Individueel maatwerk gaat van start op 1 juli 2023

Overgangsmaatregelen voor de Vlaamse Ondersteuningspremie en de Sociale Inschakelingseconomie

Vlaanderen hervormt de regelgeving die personen met een arbeidsbeperking meer kansen moet geven op de arbeidsmarkt. Werkgevers die dergelijke personen aanwerven, kunnen genieten van subsidies. De Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), de Sociale Inschakelingseconomie (Sine), de Lokale Diensteneconomie (LDE) en de maatwerkafdelingen (MWA) van collectief maatwerk verdwijnen. Er worden wel overgangsmaatregelen voorzien. 

Met maatwerk wil de Vlaamse overheid personen die een arbeidsbeperking hebben, aan de slag krijgen en houden. Er zijn de ondernemingen die in het kader van collectief maatwerk tot doel hebben om personen met een medische, mentale, psychische of psychosociale problematiek of langdurig werklozen die een aantal competenties zijn kwijtgeraakt, werk te bieden. Daarnaast zal elke werkgever vanaf juli via het individueel maatwerk dergelijke personen met een arbeidsbeperking op de werkvloer kunnen verwelkomen. De bestaande maatregelen, zoals de Vlaamse Ondersteuningspremie, de sociale inschakelingseconomie, de lokale diensteneconomie en de maatwerkafdelingen, worden ingekanteld in het nieuwe systeem en verdwijnen dan ook.

Welke personen komen in aanmerking?

Elke persoon, werkzoekend of werknemer, die een arbeidsbeperking heeft, kan die laten vaststellen door de VDAB. Een specialist van deze organisatie beoordeelt wat de problematiek is en op welke premies deze persoon recht geeft aan een werkgever indien deze werk ondersteunende maatregelen moet invoeren om het werk toe te laten of te faciliteren.

Wat zijn de werk ondersteunende maatregelen?

Over de specifieke maatregelen die nodig zijn, maken de werkgever en de betrokken werknemers afspraken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een aanpassing van het uurrooster of takenpakket, begeleiding door een leidinggevende of een collega of andere ondersteuning.

Wanneer er nood is aan begeleiding op de werkvloer, kan die gebeuren door een interne of een externe begeleider.

Welke premies?

Werf je een persoon aan die een attest van de VDAB voorlegt, dan worden het rendementsverlies van die persoon of de kosten die je hebt door de aanpassingen van de werkvloer omwille van de tewerkstelling van de betrokkene vergoed. Je kan aanspraak maken op een begeleidingspremie en/of loonpremie.

  • De loonpremie is een percentage (minimaal 20% en maximaal 75%) berekend op het loon van de betrokken medewerker en begrensd tot een bepaald referteloon. Het bedrag is bedoeld als tegemoetkoming voor de extra kosten of lagere productiviteit die de arbeidsbeperking van de betrokken medewerker met zich mee kan brengen. De premie kan 5 jaar genoten worden en neemt af met de tijd;
  • De begeleidingspremie is een forfaitaire vergoeding om de kost van de begeleiding op de werkvloer te dekken. Er wordt rekening gehouden met een bijkomende opstartkost het eerste jaar van de tewerkstelling.

Welke maatregelen verdwijnen? Worden er overgangsmaatregelen voorzien?

De Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), de Sociale Inschakelingseconomie (Sine), de Lokale Diensteneconomie (LDE) en de maatwerkafdelingen (MWA) van collectief maatwerk verdwijnen. De Vlaamse overheid voorziet per maatregel wel in overgangsmaatregelen. 

Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Vanaf 1 juli 2023 kan je geen Vlaamse Ondersteuningspremie meer aanvragen voor één van je huidige of toekomstige medewerkers. Dit betekent dat je vóór 1 juli 2023 wel nog een nieuwe VOP kan aanvragen voor een huidige of nieuwe medewerker met een arbeidsbeperking.

Ontvang je vóór 1 juli 2023 reeds een premie, dan blijf je deze ontvangen voor de voorziene duurtijd.

Kan je nog een verhoging of een verlenging aanvragen voor een lopende VOP?

  • Tot 31 maart 2023 kan je nog een verhoging of een verlenging aanvragen en dit volgens de huidige geldende regels.
  • Vanaf 1 april 2023 zal een aanvraag tot verhoging of verlenging van een bestaande VOP behandeld worden via de procedure van individueel maatwerk. Bij goedkeuring van het dossier zal de toekenning van premies individueel maatwerk starten vanaf 1 juli 2023.   
    In afwachting van een beslissing zal de VOP verder uitbetaald worden.
Sociale inschakelingseconomie

Vanaf 1 juli 2023 kan je geen nieuwe Sine-voordelen meer ontvangen voor een nieuwe medewerker. Je krijgt geen RSZ-vermindering en ook geen financiële tussenkomst in het nettoloon van de RVA of het OCMW.

Dit betekent dat je vóór 1 juli 2023 wel nog een nieuwe medewerker kan aanwerven die aan de noodzakelijke voorwaarden voldoet en dat je daarvoor de Sine-voordelen kan genieten.

Lopen voor een bepaalde medewerker de Sine-voordelen af vóór 30 juni 2023, dan kan je via de huidige regels nog een verlenging van de maatregel aanvragen. Een verlenging aanvragen voor Sine-voordelen die aflopen na 30 juni 2023 is niet mogelijk.

Hoe lang kan je nog genieten van lopende Sine-voordelen?
Je kan nog maximaal 24 maanden en dus uiterlijk tot 30 juni 2025  genieten van lopende Sine-voordelen en dit voor werknemers die vóór 1 juli 2023 in dienst zijn getreden en ononderbroken in dienst blijven.

Ben je een maatwerkbedrijf of een onderneming in de lokale diensteneconomie, dan gelden er andere overgangsmaatregelen.

Lokale diensteneconomie en maatwerkafdelingen in het kader van collectief maatwerk

De lokale diensteneconomie verdwijnt geleidelijk vanaf 1 juli 2023.

De maatwerkafdelingen in het kader van collectief maatwerk verdwijnen vanaf 1 juli 2023 en gaan op in het individuele maatwerk.

Het Departement Werk en Sociale Economie zal contact met je opnemen om de overgangsmaatregelen LDE en MWA te bespreken.

Deel dit artikel