Vorige

Ontslag door de werknemer: binnenkort een opzegtermijn van maximaal 13 weken voor iedereen!

Een wet aangenomen op 16 maart 2023 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 28 april 2023, voorziet in een verdere harmonisatie van de opzegtermijn ingeval de werknemer ontslag neemt.  Hieronder volgt een verdere toelichting.
(Update van onze nieuwsberichten  van 26 januari 2023 en van 21 maart 2023)

Het doel van de wet van 31 december 2013 betreffende het eenheidsstatuut was het statuut van arbeiders en bedienden zoveel mogelijk te harmoniseren, onder andere door een aanpassing van de opzegtermijnen.

In 2013 achtte de wetgever het  nodig om een overgangsregeling te voorzien die, ook nu nog, tot gevolg heeft dat er bepaalde verschillen zijn tussen de opzegtermijnen van werknemers die vóór 2014 in dienst zijn getreden. 

De huidige wetgever heeft deze verschillen inzake ontslag door de werknemer willen corrigeren door te voorzien in een maximale opzegtermijn van 13 weken voor alle werknemers.

Een maximale opzegtermijn van 13 weken, zowel voor arbeiders als voor bedienden.

Tot op heden bestaan er interpretatieverschillen over de opzegtermijn die moet worden nageleefd in geval van ontslag door de werknemer. Sommigen zijn van mening dat enkel de opzegtermijn van bedienden beperkt is tot 13 weken, terwijl anderen de wet zo interpreteren dat de beperking van 13 weken van toepassing is voor zowel arbeiders als bedienden.

De wet voorziet een wijziging van de wetgeving die een einde zal maken aan deze polemiek Een werknemer die ontslag neemt, of het nu een arbeider of een bediende is, zal een opzegtermijn van maximaal 13 weken in acht moeten nemen.

Eenzelfde beperkte termijn voor alle bedienden

De overgangsregelingen die in het kader van het eenheidsstatuut zijn ingevoerd, hebben tot een zekere ongelijkheid tussen bedienden geleid. Zo gold voor de zogenaamd "hogere” bedienden, namelijk diegenen die op 31 december 2013 meer dan 32.254 euro per jaar verdienden, een maximale opzegtermijn van 4,5 of zelfs 6 maanden.

Ook aan deze ongelijkheid tussen bedienden zal de wet een einde stellen. Daarom kan de opzegtermijn bij ontslag, ongeacht het loon van de bediende op 31 december 2013, niet langer zijn dan 13 weken.

Wanneer vindt deze wijziging plaats?

Het op 16 maart door de Kamer aangenomen wetsvoorstel treedt in werking 6 maanden na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Gelet op de publicatie in het Belgisch Staatsblad op 28 april 2023, zal deze nieuwe regelgeving van toepassing zijn op opzegtermijnen betekend vanaf 28 oktober 2023. 

De opzeggingen betekend vóór de inwerkingtreding van deze wet (d.i. vóór 28 oktober 2023) blijven al hun gevolgen behouden.


Bronnen:

De wet van 20 maart 2023 tot wijziging van de wet van 26 december 2013 betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen voor wat de aanpassing van de wettelijke maximale opzeggingstermijnen in het geval van opzegging door de werknemer betreft, BS 28 april 2023

Deel dit artikel