Familiaal verlof en zorgverlof

Je medewerker heeft in bepaalde gevallen recht op familiaal of verlof om dwingende redenen. Maar wat houdt dat concreet in en wat zijn de voorwaarden?

Wanneer verleen je familiaal verlof of sociaal verlof?

Een kind met griep, een gezins- of familielid dat met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis of ernstige materiële schade aan de eigen woning door noodweer. Het zijn allemaal situaties waarvoor een werknemer familiaal verlof kan aanvragen. Maar wat houdt dat nu concreet in? En wat zijn de voorwaarden?

Wat is familiaal verlof?

Familiaal verlof, sociaal verlof of verlof om dwingende redenen. De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat houdt dat in? In essentie komt het hierop neer: als werkgever verleen je familiaal verlof wanneer er in de directe omgeving van de werknemer onverwacht iets gebeurt dat zijn of haar onmiddellijke aanwezigheid en/of aandacht vereist.

Wanneer is er sprake van sociaal verlof?

Sociaal verlof wordt verleend bij onvoorziene, urgente omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • ernstige materiële schade aan de woning van de werknemer, bijvoorbeeld door noodweer of brand

  • onverwachte ziekenhuisopname van een gezins- of familielid van de werknemer

  • ziekte van een kind van de werknemer

Elke gebeurtenis die jij als werkgever in onderling akkoord met de werknemer bestempelt als dwingende reden, komt in aanmerking voor sociaal verlof.

Verlof om voorziene dwingende redenen

Er bestaan ook dwingende gebeurtenissen die wél voorzien zijn. Denk bijvoorbeeld aan een geplande ziekenhuisopname voor een operatie. Dergelijke situaties komen niet in aanmerking voor sociaal verlof. Je werknemer gebruikt in dat geval zijn of haar wettelijke vakantiedagen of neemt in overleg met jou als werkgever onbetaald verlof.

Hoeveel dagen dwingend familiaal verlof krijgt een werknemer?

Een werknemer mag familiale verlofdagen opnemen zolang het probleem zich voordoet of gedurende de periode die nodig is om het hoofd te bieden aan de dwingende reden. Maar er is wel een maximum: iedereen heeft recht op maximaal tien dagen verlof om dwingende redenen per jaar, al kunnen sectoren of afzonderlijke ondernemingen hiervan afwijken. Controleer dus zeker de sectorale regels die voor jou van toepassing zijn.

Het maximum van tien arbeidsdagen geldt zowel voor voltijdse als deeltijdse werknemers.

Als werkgever kan je er ook voor kiezen om een flexibelere regeling op te stellen. Je kan het jaarlijks aantal dagen verlof om dwingende redenen bijvoorbeeld uitbreiden naar vijftien. Let op: je kan enkel ruimere voordelen toekennen, een beperking van de rechten van je werknemers is niet toegestaan. Je kan het familiaal verlof dus niet terugdringen tot bijvoorbeeld vijf dagen per jaar.

Sociaal verlof en de invloed op vakantiedagen

Heeft je werknemer zijn of haar tien dagen verlof om dwingende redenen al opgebruikt? Dan kan de werknemer een dag wettelijk verlof nemen. De dag afwezigheid omzetten in een normale verlofdag, kan enkel na onderlinge overeenstemming tussen de werknemer en werkgever.

Sociaal verlof omwille van ziek kind weigeren

Ziekte, hospitalisatie of ongeval van een kind wordt beschouwd als een dwingende reden. Als werkgever kan je je in zo’n geval dus niet verzetten tegen de afwezigheid van de werknemer.

Wat is het verschil met klein verlet?

De bruiloft van de werknemer zelf of een naast familielid, de begrafenis van een ouder, bijzitterschap bij verkiezingen, een juryzitting in de rechtbank ... Het zijn allemaal voorbeelden van grote, geplande gebeurtenissen. Specifieke situaties waarvoor je werknemer recht heeft op één of meerdere dagen verlof, afhankelijk van de gebeurtenis, de sector en de verbondenheid met de betrokken persoon. Dit noemen we ‘klein verlet’ of ‘omstandigheidsverlof’.

De regelgeving rond verlof om dwingende redenen daarentegen is in het leven geroepen voor onvoorziene gebeurtenissen: onverwachte zaken die de werknemer niet had kunnen voorspellen.

Bij klein verlet loopt het loon van de werknemer gewoon door, verlof om dwingende redenen is doorgaans onbezoldigd.

Is sociaal verlof betaald?

Als werkgever ben je niet verplicht om je werknemers te betalen voor dagen van afwezigheid omwille van sociaal verlof. Doorgaans is sociaal verlof dus onbetaald, tenzij de cao, het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst dit anders bepaalt.

In sommige ondernemingen is familiaal verlof wél betaald

Als werkgever kan je in je onderneming ook een eigen regeling uitwerken die voordeliger is voor je werknemers. Zo kan je bijvoorbeeld voorzien dat de eerste drie dagen verlof om dwingende redenen toch worden betaald. Ook een volledig loonbehoud is mogelijk.

Familiaal verlof en sociale zekerheid

De gemiste werkdagen omwille van familiaal verlof worden wel gelijkgesteld met arbeidsdagen voor de sociale zekerheid.

Zorgverlof berekenen

Binnen het bestaande verlofkrediet wegens dwingende redenen, gelden er specifieke regels voor zorgverlof. Je werknemer heeft recht op maximaal vijf – al dan niet aaneensluitende – dagen zorgverlof per kalenderjaar. Dit verlof is enkel en alleen bedoeld om persoonlijke zorg of steun te verlenen aan een hulpbehoevend familielid of een persoon die deel uitmaakt van hetzelfde gezin.

Zorgverlof is een vorm van familiaal verlof. De dag of dagen zorgverlof die je werknemer opneemt, worden dus in mindering gebracht van het aantal dagen verlof om dwingende redenen waarop je medewerker dat jaar recht heeft, wat maximaal tien is.

Let op: verwar ‘zorgverlof’ niet met ‘mantelzorgverlof’ waarbij een werknemer gedurende een bepaalde periode minder of niet werkt om zo langdurige en regelmatige hulp te verlenen aan een zorgbehoevende persoon.

Mag je thuisblijven als je kind ziek is?

Zorgverlof is specifiek bedoeld om de zorg van een familielid op te nemen. Onder ‘een familielid’ verstaan we de echtgeno(o)t(e) van de werknemer of een persoon met wie de werknemer wettelijk samenwoont. Ook bloedverwanten tot de eerste graad horen hierbij. Een werknemer kan dus zorgverlof nemen en thuisblijven om te zorgen voor een zieke ouder of een ziek kind.

De enige voorwaarde: er moet een ernstige medische reden zijn. Dit betekent elke gezondheidstoestand, al dan niet het gevolg van een ziekte of medische ingreep, die door de behandelende arts als dusdanig wordt beschouwd en waarbij de arts oordeelt dat er behoefte is aan aanzienlijke zorg of steun. Onder ‘zorg of steun’ verstaan we elke vorm van sociale, familiale of emotionele bijstand.

Thuisblijven voor een ziek kind: pleegzorg

Ook voor zieke pleegkinderen kunnen werknemers verlof nemen. Meer weten over pleegzorgverlof? Je leest het hier.

Het kind van je werknemer is ziek. Hoe vraagt hij of zij verlof aan?

Je werknemer verwittigt je zo snel mogelijk over zijn of haar afwezigheid. Dat kan zowel mondeling als schriftelijk. Als werkgever kan je vervolgens aan de werknemer vragen om de dwingende reden van afwezigheid te bewijzen. Dat kan door middel van documenten – denk bijvoorbeeld aan een doktersbriefje van de behandelende arts van het kind – of een ander bewijsmiddel. Uit dat bewijsmiddel moet blijken dat het kind om een ernstige medische reden behoefte heeft aan een aanzienlijke zorg of steun.

Dankzij Acerta Consult is je verlofregeling altijd juridisch in orde

Er bestaan heel wat verschillende soorten verlof. Geraak jij er nog aan uit? De experts van Acerta Consult helpen je op weg! Met een diepgaande juridische kennis houden ze je up-to-date van de nieuwste wetgevingen, zodat jij als werkgever altijd in orde bent.