Meewerkende partner

Meewerkende partner van een zelfstandige

Als meewerkende partner heb jij een bijzonder statuut, wat maakt dat je sociale bijdragen anders worden berekend dan bij een zelfstandige. We zetten het voor je op een rijtje.

Wie is meewerkende partner?

Als meewerkende partner spring je regelmatig in bij de zelfstandige activiteit van je partner.

Daarnaast gelden nog enkele andere voorwaarden:

  • je bent getrouwd met je partner of jullie wonen wettelijk samen;
     
  • je partner is zelfstandige;
     
  • jouw persoonlijke netto-jaarinkomen uit een eventuele andere zelfstandige activiteit ligt lager dan 3 000 euro per jaar;
     
  • je bouwt geen sociale rechten op als werknemer of ambtenaar;
     
  • je krijgt geen vervangingsinkomen dat je recht geeft op sociale zekerheid.

Is je wettelijke partner een bedrijfsleider en werk je mee in de vennootschap? Dan ben je werkende vennoot of mandataris, maar geen meewerkende partner.

Gelijkwaardig statuut

Heb een gelijkwaardig statuut en ben je gehuwd? Dan moet je je niet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Ben je echter wettelijk samenwonend, dan val je buiten de regeling van de meewerkende partner en moet je je aansluiten als helper in bijberoep.

Heb je geen gelijkwaardig statuut? Dan moet je je altijd aansluiten als meewerkende partner, zowel als je gehuwd bent als bij wettelijke samenwoning.

Je hebt een gelijkwaardig statuut in een van de volgende gevallen:

  • je werkt minstens halftijds als werknemer in loondienst in de privé- of openbare sector;
     
  • je werkt als leerkracht minstens 6/10de (vastbenoemd) of 5/10de (contractueel) van een volledig lesrooster in het onderwijs;
     
  • je bent zelf ook zelfstandige;
     
  • je ontvangt een vervangingsinkomen waardoor je eigen rechten op sociale uitkering opbouwt.
     

Bijdragen meewerkende partner

Ben je aangesloten in het maxistatuut? Dan  verwerf je een volwaardig eigen inkomen met een eigen kostenaftrek. Je sociale bijdragen worden dan ook berekend op het gedeelte van het inkomen dat op jouw naam is aangegeven.

In de startjaren wordt je voorlopige bijdrage berekend op de inkomensdrempel van het maxistatuut. Vanaf het vierde bijdragejaar berekenen we je bijdrage op basis van jouw werkelijke inkomen van drie jaar geleden. Daarna worden deze voorlopige bijdragen geregulariseerd op het inkomen van het lopende bijdragejaar. Je sociaal verzekeringsfonds stuurt je ieder kwartaal een afrekening van je sociale bijdragen.

Via deze bijdragen bouw je rechten op voor het Groeipakket, gezondheidszorgen en pensioen. Wie voor 1956 geboren is en voor het ministatuut koos, betaalt minder bijdragen, maar is alleen verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Mini- of maxistatuut?

Wie geboren is na 31 december 1955 heeft als meewerkende partner  automatisch het zogenaamde maxistatuut. Dat is een volwaardig fiscaal en sociaal statuut. Je verwerft in dat geval een eigen inkomen met een eigen kostenaftrek. Ook de sociale bijdragen worden afzonderlijk berekend.

Ben je ten laatste op 31 december 1955 geboren, dan heb je de keuze tussen het ministatuut of het maxistatuut. Kies je voor het ministatuut, dan ben je alleen verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Bij arbeidsongeschiktheid krijg je een uitkering van het ziekenfonds. Je betaalt dan sociale bijdragen die worden berekend op het beroepsinkomen van je zelfstandige partner.

  • Ministatuut: een meewerkende partner die kiest voor het ministatuut is enkel verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.
  • Maxistatuut: een meewerkende partner die kiest voor het maxistatuut en rechten opbouwtvoor het Groeipakket, terugbetaling van de ziektekosten, pensioen en arbeidsongeschiktheid.

Aansluiten als meewerkende partner?

Ben je Acerta-klant en wil jij je partner als meewerkende partner in je zaak laten werken? Regel dan de aansluiting zo snel mogelijk bij Acerta sociaal verzekeringsfonds. In je klantenzone ontdek je hoe je dat het beste doet.

Een eigen pensioen als meewerkende partner?

Sinds 2023 werd de pensioenberekening voor zelfstandigen aangepast, waardoor meewerkende partners voortaan meer kans hebben op een eigen rustpensioen. Je leest er hier meer over.