Consult
30 november 2017
En de automatische upgrade van uw mensen, hebt u die voorzien?
En de automatische upgrade van uw mensen, hebt u die voorzien?

En de automatische upgrade van uw mensen, hebt u die voorzien?

Industrie 4.0 triggert Arbeidsmarkt 4.0

 De impact van automatisering en robotisering heeft het speelbord van de arbeidsmarkt grondig hertekend. Maar de pionnen zijn dezelfde gebleven. Dan kan een bedrijf twee dingen doen: de pionnen – lees: de werknemers –vervangen of hen houden en ze mee upgraden. Dat laatste zal hoe dan ook nodig zijn. Want mensen afschrijven is geen optie omdat onze welvaart gebouwd is op de activering van de bevolking. Het is ook geen optie omdat de jobmobiliteit nog nooit eerder zo laag scoorde. En het is geen optie omdat de evolutie van Industrie 4.0 nog volop aan de gang is.      

En de automatische upgrade van uw mensen, hebt u die voorzien?

Bij de vorige industriële revolutie introduceerde de mens de machine. Dat heeft een spiraal in gang gezet waarbij ondertussen machines van mensen leren en mensen ook van machines. Die in gang gezette evolutie vraagt voortdurend aanpassingen. Upgrades van van alles en nog wat volgen elkaar steeds sneller op. Op upgrades van machines zijn we geabonneerd, maar hoe zit het met de upgrade van onze mensen?

 

Wie bepaalt wie welke opleiding volgt?

Bron: CEO bevraging 2017

Het is de taak van werkgever én werknemer om ook de menselijke upgrades te realiseren. En omdat machines (lees: computers) overal een rol spelen, zal ook het upgraden van mensen overal moeten gebeuren. Wie denkt dat vooral arbeiders aan de impactkant van Industrie 4.0 riskeren te belanden, vergist zich.

 

Industrie 4.0, winnaars en verliezers

Bron: The future of Jobs, World Economic Forum (January 2016)

NIMBY* werkt niet voor Industrie 4.0

Werkgevers gaan hoe dan ook moeten inzetten op het voortdurend rematchen van mensen en machines. Die evolutie zorgt ervoor dat één lange, vlakke loopbaan niet meer de realiteit kan zijn. En eigenlijk ‘matcht’ dat goed met die andere ambitie om langer aan het werk te blijven: aangezien de taken sowieso evolueren, is het evidenter om bij het ‘rematchen’ ook rekening te gehouden met de wens om tijdelijk deeltijds te werken of met de vraag naar fysiek lichter werk voor oudere medewerkers. Met zijn vernieuwde dynamiek kan de arbeidsmarkt een individualisering van trajecten nu beter aan dan ooit. Industrie 4.0 presenteert ons een vat vol uitdagingen. We kunnen de revolutie maar beter kapen en de uitdagingen omkeren tot opportuniteiten.

De maakbare medewerker

Wil u ook meer weten over de uitdagingen en opportuniteiten van arbeidsmarkt 4.0? Etion en Acerta analyseerden de hele arbeidsmarktproblematiek met frisse blik. Onze bevindingen verwoordden we samen in een inspirerende nota. Lees hier het volledige document “De maakbare medewerker”.   

 

*Not in my backyard

 

Meer weten?

Contacteer ons.