Consult
31 augustus 2018
Hoeveel verdienen startende schoolverlaters in uw bedrijf?
Hoeveel verdienen startende schoolverlaters in uw bedrijf?

Hoeveel verdienen startende schoolverlaters in uw bedrijf?

U heeft het deze zomer wellicht al gemerkt: de arbeidsmarkt mag weer een nieuwe lichting pas afgestudeerden verwelkomen. Maar weet u wat deze enthousiaste nieuwkomers verwachten van hun eerste baan - en in het bijzonder, van hun eerste loon? Uit een analyse van ACERTA bij meer dan 40.000 werkgevers blijkt dat schoolverlaters op de arbeidsmarkt gemiddeld 2.195 euro bruto verdienen. Overweegt u binnenkort een loopbaanstarter aan te nemen? Dan zal vooral zijn of haar diploma de doorslaggevende factor spelen in hoeveel hij of zij verdient.

Diploma is doorslaggevend

Komt er een schoolverlater bij uw bedrijf solliciteren? Dan zal vooral zijn of haar studieniveau de belangrijkste factor zijn in de loonbepaling. Schoolverlaters met een diploma lager middelbaar onderwijs verdienen in het begin van hun loopbaan gemiddeld 1.829,60 euro bruto, ruim 16% minder dan het gemiddelde. Schoolverlaters die daarentegen een universitair diploma op zak hebben, zitten met een gemiddeld brutoloon van 2.426,25 euro prompt 10% boven het gemiddelde.

Een kwestie van vraag en aanbod

Uiteraard is het ook een kwestie van vraag en aanbod. Talenten en goed geschoolde krachten zijn vaak erg gegeerd. Verschillende technische beroepen zijn bovendien ook knelpuntberoepen. Zo is de vraag naar geschoolde arbeiders bijvoorbeeld erg groot. Indien zij starten met een diploma hoger middelbaar onderwijs of een professionele bachelor, verdienen zij ruim 20% meer dan een startende bediende met hetzelfde studieniveau.
Natuurlijk is verloning maar één element uit het remuneratiepakket. Brutolonen worden vaak ook aangevuld met andere elementen zoals maaltijdcheques, eindejaarspremie, enzoverder.

Loonkloof vanaf de start

Wat verder opvalt in onze cijfers over loopbaanstarters is de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Al van bij de start verdienen vrouwen minder dan mannen. Het verschil is het grootst bij professionele bachelors en het kleinst bij universitaire masters. Enkel startende vrouwen met een diploma lager middelbaar onderwijs verdienen meer dan mannen in dezelfde situatie. Ondanks eenzelfde opleidingsniveau ontvangen vrouwen dus minder loon. Verschillende verklaringen kunnen aan de basis liggen van dit verschil. Mogelijks kiezen vrouwen voor opleidingen die minder gegeerd zijn op de arbeidsmarkt of voor functies die minder goed verloond worden.

Graag hulp bij het samenstellen van de loonpakketten voor uw startende schoolverlaters? Contacteer ons voor advies op maat van uw onderneming.

 

Dit topic kwam ook aan bod in De Standaard, 23/08/2018.  

Meer weten?

Contacteer ons.