Vorige

Erkenning van het werknemersstatuut voor sekswerkers

Zullen sekswerkers onder hetzelfde werknemersstatuut kunnen werken als elke andere werknemer die een arbeidsovereenkomst heeft ondertekend? Dit is in ieder geval wat beoogd wordt in een voorontwerp van wet dat recentelijk is goedgekeurd door de ministerraad.

Naar een erkenning voor sekswerkers

Dit voorontwerp van wet is de logische volgende stap in een ontwikkeling die werd ingezet in 2022. Op 21 februari 2022 heeft een wet bepaald dat een arbeidsovereenkomst niet langer als nietig kon worden beschouwd enkel en alleen omdat het voorwerp van de arbeidsovereenkomst verband hield met prostitutie. 
Het nieuwe voorontwerp van wet gaat dus hierop verder en erkent expliciet de mogelijkheid voor sekswerkers om een arbeidsovereenkomst aan te gaan en biedt hun speciale bescherming.

Een ietwat speciale arbeidsovereenkomst

De wetgever heeft voorzien dat sekswerkers onderworpen zouden zijn aan alle wettelijke bepalingen waaraan werknemers in loondienst onderworpen zijn. Sekswerkers zouden dus een daadwerkelijke arbeidsovereenkomst kunnen ondertekenen, alsook onderworpen zijn aan de bepalingen van de Wet op de Arbeidsovereenkomsten en van de Arbeidswet. Zelfs hun statuut ten opzichte van de RSZ en de fiscus zou gelijkaardig zijn.

Er zijn echter een aantal speciale bepalingen voorzien om deze werknemers, gezien de unieke invulling van hun takenpakket, te beschermen.

We vermelden met name de volgende beschermingen:

  • Sekswerkers hebben het recht om een seksuele partner of specifieke seksuele handelingen te weigeren. Wanneer een werknemer dit recht zou laten gelden, is hij of zij zelfs beschermd tegen vergeldingsmaatregelen van de werkgever.
  • Sekswerkers hebben het recht om hun activiteit op elk moment te onderbreken of volledig te stoppen. Ze kunnen hun arbeidsovereenkomst dus op om het even welk moment beëindigen zonder opzegtermijn of opzeggingsvergoeding. Ze kunnen ook niet gestraft worden door de werkloosheidsdiensten als ze beslissen om hun arbeidsovereenkomst vrijwillig te beëindigen.
  • Sekswerkers hebben het recht om zelf voorwaarden op te leggen aan de seksualiteit.

Bovendien mogen enkel werkgevers die volgens een strikte selectieprocedure zijn goedgekeurd sekswerkers in dienst nemen. Deze werkgevers moeten een vertrouwenspersoon aanstellen.

Tot slot is het ten strengste verboden om studenten of minderjarigen aan te werven als sekswerkers.

Een ontwerp maar nog geen wet

Dit is slechts een voorontwerp van wet. Er is tot op heden dus nog niets wettelijk van kracht. We houden je zeker op de hoogte van de verdere evolutie van dit voorontwerp van wet.

Bron:
Voorontwerp van wet met bepalingen over sekswerk onder arbeidsovereenkomst, goedgekeurd door de ministerraad op 23 juni 2023 

Deel dit artikel