Vorige

Stormweer: wat moet je weten als werkgever?

Stormen teisteren ons land, waardoor jouw werkorganisatie misschien wel verstoord werd? Wij beantwoorden enkele veelgestelde vragen die je als werkgever kan hebben bij de (gevolgen van) het stormweer.

Wat moet je doen als je werknemer geen werk heeft vanwege een storm?

Als het stormweer het onmogelijk maakt om te werken, bijvoorbeeld wanneer je een buitenevenement organiseert of je actief bent in de bouw, dan kan je beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. Je moet je medewerkers dan op tijd verwittigen dat ze niet kunnen komen werken. Dit moet gebeuren vooraleer ze op de werkvloer aankomen. De dagen dat ze inactief zijn, meld je aan de RVA als tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. Jij betaalt geen loon, de RVA vergoedt je medewerkers dan met een uitkering van 65 procent van het geplafonneerd gemiddeld loon. Let wel, er zijn sectorale afwijkingen op de algemene regels. Kijk deze goed na in afdeling 40.4 van je sectorale gids op Trefzeker.

Wat als je medewerker vroeger naar huis moet?

Als je werknemer zijn werkdag is begonnen maar niet kan doorgaan vanwege een storm, heeft hij recht op zijn gewaarborgd dagloon. Hoewel hij niet alle overeengekomen uren kon werken, moet je die toch allemaal betalen.

Bovendien, als de werknemer toch op de werkplek aankomt omdat je hem niet op tijd gewaarschuwd hebt, heeft hij in principe recht op het gewaarborgd loon, zelfs als hij niet echt gewerkt heeft. Er zijn echter sectorale uitzonderingen op deze regel, dus controleer altijd wat jouw sector in dit opzicht zou hebben bepaald.

Wat moet je doen als de stormwaarschuwing je werknemers dwingt om langer te werken?

Het kan zijn dat je bepaalde medewerkers moet oproepen om dringende werkzaamheden uit te voeren om de schade te herstellen of te beperken. Deze situatie vormt een motief om de opgeroepen medewerkers overuren te laten presteren.

Dit is mogelijk omdat bij dringend werk de dagelijkse arbeidstijdlimiet tot 11 uur kan bedragen en de wekelijkse limiet 50 uur. Aarzel niet om de regels rond arbeidstijd te raadplegen die van toepassing zijn in jouw sector.

Wat als je medewerker niet kan komen werken?

Als de storm schade veroorzaakt aan het huis van je medewerker, dan kan het zijn dat hij niet kan komen werken omdat hij thuis moet blijven om de schade te beperken of de situatie onder controle moet zien te krijgen. Voor deze soort situaties kan je medewerker beroep doen op verlof om dwingende redenen, ook wel familiaal of sociaal verlof genoemd. Deze dagen moet je geen loon betalen. Wanneer je medewerker zich in dergelijke situatie bevindt en het verlof vraagt, kan je dat niet weigeren. Het recht is wel beperkt tot 10 dagen per jaar voor een voltijdse medewerker. Daarnaast kunnen jullie natuurlijk altijd overeenkomen dat hij vakantie of inhaalrustdagen opneemt.

Deel dit artikel