Freelancer voorbereiding

Hoe bereid ik me voor op mijn freelance bestaan?

Opdrachtgevers stellen aan freelancers andere vragen en verwachten een andere inzet dan van werknemers. Als startende freelancer zet je daarom het volgende best even op een rij:

Je statuut

In de wet is freelance werk niet als aparte groep van werkvormen opgenomen, al gaan er regelmatig stemmen op om een apart statuut voor freelancers in het leven te roepen. Wie een tijdelijke opdracht uitvoert, moet het dus doen met de bestaande statuten: werknemer (met een contract van bepaalde duur), interimaris of zelfstandige. Dat laatste met alle voor- en nadelen van het zelfstandigenstatuut. De meeste freelancers werken als zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep. Voor starten als zelfstandige zie Hoofd- of bijberoep: wat kies ik?

Je aanbod

Jij vindt van jezelf: je bent een duizendpoot met een hogere opleiding en bakken ervaring. Probeer dat maar eens te verkopen aan een opdrachtgever. Niemand gelooft dat je de beste boekhoudhouder én grafisch ontwerper én copywriter bent. Als freelancer focus je best op één bepaalde expertise/talent. Hoe eenvoudiger je kan uitleggen waarvoor je staat, hoe makkelijker bedrijven jouw naam zullen onthouden en doorvertellen.

Je netwerk

Je waardevolste netwerk is je eigen, persoonlijke netwerk. Van welke ex’en ben jij zeker dat ze over jouw talent zullen opscheppen - denk aan ex-collega’s, ex-werkgevers, ex-klanten, ex-leveranciers. Zoek hen op en laat hen weten dat je als freelancer beschikbaar bent.

Je tarief

Tuurlijk ben jij € 1 000/dag waard, maar heb je ook het netwerk dat dat bedrag kan of wil betalen? Durf aan collega-freelancers te vragen wat hun tarieven zijn voor welk type van bedrijven. Grote bedrijven betalen vaak meer, maar ze kiezen vaak ook grotere en bekendere bedrijven als partners.
Wees dus realistisch zonder jezelf te onderschatten.

Je commerciële vaardigheden

Je mag nog zo goed zijn in wat je doet, als bedrijven je niet bellen om voor hen een opdracht te doen, komt er geen geld in het laatje. Of je het nu graag hebt of niet, je specifiek talent is niet genoeg, je moet het ook kunnen verkopen. Waarom zouden bedrijven voor jou kiezen en niet voor je collega-freelancer? Wat maakt jou anders en dus de beste keuze? Dat moet je scherp krijgen.

  • Je kan voor meer info over starten als freelancer met loopbaanbegeleidingscheques van VDAB ook bij freelancenetwork.be terecht voor 2 keer 2 uur begeleiding.