Cafetariaplan

Door flexibele verloning aan te bieden geef je werknemers de kans om hun loonpakket te personaliseren, binnen het kader van de mogelijkheden die jij aanbiedt. Deze aanpak heeft vele voordelen zoals een betere productiviteit en motivatie.

Hoe werkt een cafetariaplan?

Aangezien flexibel verlonen aan populariteit wint, denk ook jij er misschien aan om een cafetariaplan in te voeren in je bedrijf of organisatie. Goed idee! Want je kan je werknemers zo een gepersonaliseerd loonpakket aanbieden zonder dat de loonkost stijgt. We leggen je uit hoe het precies in elkaar zit en geven je praktische tips.

Wat is een cafetariaplan?

Concreet bied je met een cafetariaplan werknemers een loonpakket aan waarvan een deel geflexibiliseerd is, zodat zij dat deel kunnen aanpassen aan hun eigen wensen en persoonlijke situatie. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over een deel van het brutoloon (boven barema) of de eindejaarspremie. 

Het cafetariaplan is een manier om je personeel tevreden te stellen (en te houden) en meer autonomie te geven. Ook kan je er mee aangeven welke aspecten voor jouw bedrijf van belang zijn door bijvoorbeeld duurzame mobiliteitsoplossingen aan te bieden. Bovendien trek je ook vlotter nieuw talent aan.

Bekijk onze webinar over het invoeren van een cafetariaplan

Waarom een cafetariaplan invoeren?

Uit onderzoek van Acerta blijkt dat 70% van de Belgische werknemers graag zelf een loonpakket wil samenstellen. Dat zegt al veel natuurlijk. Flexibel verlonen is dan ook een manier om werknemers te motiveren. Je zet hiermee namelijk in op de basisbehoeftes van het ABC-model:

  • Autonomie: zelf keuzes maken en beslissingen nemen
  • Betrokkenheid: je verbonden voelen met collega’s, de organisatie, e.d.
  • Competentie: je skills inzetten om je taken goed uit te voeren

Jouw cafetariaplan: de mogelijkheden

Inspiratie nodig voor het samenstellen van je cafetariaplan? Wil je de nadruk leggen op mobiliteit of andere handige extralegale voordelen? Sowieso raden we je aan om je te bevragen bij je personeel. Ga na wat de noden en wensen zijn en speel daarop in met je flexibele loonpakket. 

Sommige werknemers zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in een bedrijfsfiets omdat ze files willen vermijden, aan hun conditie willen werken of uit duurzame overwegingen. Anderen hebben graag wat extra verlofdagen om meer tijd met de familie te spenderen. Jij hebt hier als werkgever dus de mogelijkheid om die wensen voor hen waar te maken.

Sta ook stil bij eventuele aspecten die je imago versterken zodat je makkelijker nieuwe werknemers aantrekt. Oplossingen die de ecologische voetafdruk van je bedrijf of werknemers helpen verkleinen, passen bijvoorbeeld mooi in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen en tegelijk ook in je employer branding strategie.

Meer weten? Lees onze whitepaper over flexibel verlonen

Cafetariaplan: voorbeelden

  • Extra vakantiedagen
  • Pensioensparen
  • Reisbijstand
  • Medische verzekeringen
  • Fietsleasing
  • Autodeelabonnement
  • Parkeerabonnement 
  • Kleine bedrijfswagen
  • Smartphone
  • Laptop
  • Sportfaciliteiten
  • Kinderopvang
  • Strijkdienst

Weten hoe je een cafetariaplan in elkaar steekt? Volg onze opleiding ‘Cafetariaplan opstellen: zo doe je dat’.

Is een cafetariaplan voordelig voor elk bedrijf?

Je hoeft helemaal geen grote onderneming te hebben om te profiteren van de voordelen van een cafetariaplan. Ook voor kmo’s komt een loonpakket op maat van pas. Je kan perfect beginnen met slechts enkele flexibele opties en gaandeweg het aantal keuzes uitbreiden. Acerta lijst de voordelen voor kmo-ondernemers op. 

Wat de kosten van een cafetariaplan betreft, moet je je sowieso geen zorgen maken. Een cafetariaplan is budgetneutraal. Het vertrekt vanuit de loonkost voor de werkgever (brutoloon en RSZ). Als er loonelementen worden ingeruild voor voordelen waarop jij als werkgever minder sociale bijdragen betaalt, is dat gunstig voor de werknemer. Met andere woorden: jij betaalt niet meer of minder, maar je werknemer krijgt netto wel meer.

Natuurlijk komt er wel wat administratie kijken bij de invoering van deze flexibele verloning zoals afspraken met leveranciers of verkopers van multimedia, fietsen, e.d. Zie je door de bomen het bos niet meer? Acerta geeft je graag advies met behulp van het Benefit Motivation Plan.

Hoe kan je een cafetariaplan invoeren?

Eerst en vooral moet je bekijken welke elementen uit het loonpakket geflexibiliseerd kunnen worden. Vaak gaat het om de eindejaarspremie, bonussen, vakantiedagen, een bedrijfswagen die ingeruild kan worden, een variabel loon, …

De meeste loonelementen zijn wel onderworpen aan sociale en fiscale bijdragen, zoals de eindejaarspremie of bonussen. Houd er dus rekening mee dat het budget in een cafetariaplan altijd de totaalkost van een loonelement weerspiegelt: het brutobedrag plús de sociale bijdrage en afgeleide rechten (indien van toepassing). Je wil natuurlijk ook zeker zijn dat de inlevering van het loonelement in overeenstemming is met de sociale en juridische wetgeving.

Vervolgens is een heldere communicatie naar je werknemers toe van groot belang. Jij kan het cafetariaplan wel aanbieden, maar je kan hen niet verplichten om er gebruik van te maken. Sta daarnaast ook stil bij de timing van de implementatie van het cafetariaplan, rekening houdend met je budget.

Dus, in het kort:

Cafetariaplan: voordelen werkgever

  • Je houdt personeel langer aan
  • Je neemt een stevigere positie in ten opzichte van concurrenten
  • Je doet aan een krachtige employer branding
  • Je biedt een modern loonpakket op maat aan, zonder extra loonkost

Cafetariaplan: voordelen werknemer

  • Beter work-lifebalans
  • Hogere productiviteit
  • Meer ruimte voor opleiding en ontwikkeling
  • Meer motivatie en engagement
  • Meer inspraak en dus autonomie wat verloning betreft

Heeft een cafetariaplan nadelen?

We zeiden het al: het opstarten van een cafetariaplan vraagt even om wat administratie voor jou als werkgever. Maar zodra het er is, kan je de administratieve last intomen door je werknemers slechts één of enkele keren per jaar toe te staan wijzigingen toe te passen aan hun virtuele budget.

Verder is het wel nodig dat de werknemers stilstaan bij de impact van het inruilen van eventuele loonelementen op zaken zoals pensioen, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Duidelijk communiceren is dus de boodschap!

Stippel een flexibel loonbeleid uit met Acerta

Door flexibele verloning aan te bieden geef je werknemers de kans om hun loonpakket te personaliseren, binnen het kader van de mogelijkheden die jij aanbiedt. Deze aanpak heeft vele voordelen zoals een betere productiviteit en motivatie.