Gedwongen stopzetting

Gedwongen stopzetting

Soms dwingen omstandigheden jouw zaak op de knieën: je ontwikkelt plots een allergie, je winkel brandt uit, een extreem droge zomer zet je oogst onder druk of jouw activiteit is niet meer rendabel door de gestegen energieprijzen en/of door de stijging van brandstofprijzen of grondstofprijzen omwille van de stijging van de energieprijzen. In dat geval moet jij je zelfstandige activiteiten misschien tijdelijk onderbreken of zelfs stopzetten. Dreig je daardoor zonder inkomen te vallen? Dan kun je een tijdelijke uitkering aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds.

Stopzetting door overmacht

Een gedwongen stopzetting of onderbreking is het gevolg van gebeurtenissen die je zaak of je zelfstandige activiteiten - buiten je wil om - treffen en lamleggen:

  • een natuurramp zoals een aardbeving, storm, overstroming, landbouwramp, …
  • een brand, ontploffing, implosie of blikseminslag
  • beschadiging van professionele uitrusting of gebouwen waardoor deze onbruikbaar zijn: denk aan een ramkraak of verkeersongeval
  • een allergie: bijvoorbeeld een bakker die een allergie ontwikkelt voor bloem
  • of een beslissing van een derde economische actor of een gebeurtenis die een economische impact heeft: zoals het verdwijnen van een grote klant, langdurige wegenwerken of de energiecrisis.

Bewijslast overmacht

Bij gedwongen stopzetting heb je - onder bepaalde voorwaarden - maximaal twaalf maanden recht op een overbruggingsuitkering en kosteloze sociale bescherming. Om die aan te vragen moet je de oorzaken van de gedwongen stopzetting staven. Je legt daarbij minimum de volgende documenten voor:

  • Bij een natuurramp: de aangifte bij de verzekeringsmaatschappij
  • Bij brand: de aangifte bij de verzekeringsmaatschappij, gevolgd door een verslag van de expert(en)
  • Bij beschadiging: het proces-verbaal van de politie
  • Bij allergie: het attest van de adviserende geneesheer van de verzekeringsinstelling
  • Bij beslissing van een derde economische actor of een gebeurtenis die een economische impact heeft: zoveel mogelijk informatie waaruit blijkt dat de beslissing van de derde of de gebeurtenis de rechtstreekse aanleiding is tot de onderbreking of stopzetting van je activiteit (bv. opening grote supermarkt vlakbij jouw buurtwinkel)

Verzamel daarnaast zoveel mogelijk bewijzen over de gebeurtenis zelf en de schade die je erdoor opliep: van krantenknipsels en pv’s tot de aangifte bij je verzekeringsmaatschappij.

Ben je getroffen door de energiecrisis? Dan moet je bewijzen dat er een grote impact is van de energiecrisis op zijn productiekosten, alsook dat er een sterke toename is van de energie (voorschot)factuur van 2022 tegenover 2021 

Aan de hand van deze documenten onderzoekt het sociaal-verzekeringsfonds het oorzakelijk verband tussen de gebeurtenis en de onmogelijkheid om de zelfstandige beroepsactiviteit verder te zetten.

Voorwaarden uitkering

Om het overbruggingsrecht te genieten, moet je als zelfstandige verder aan deze voorwaarden voldoen:

  • De aanvraag moet ingediend zijn binnen een termijn van twee kwartalen na het kwartaal van de (gedwongen) stopzetting of onderbreking.
  • Je moet verzekeringsplichtig geweest zijn als zelfstandige in hoofdberoep in het kwartaal van de (gedwongen) stopzetting of onderbreking en in de drie kwartalen voordien.
  • Je moet minstens vier kwartalen tijdens een referteperiode van zestien kwartalen voorafgaand aan het kwartaal volgend op dat van de (gedwongen) stopzetting of onderbreking effectief betaald hebben.
  • Je mag als gevolg van de (gedwongen) stopzetting of onderbreking geen rechten meer hebben in de sociale zekerheid, je oefent geen beroepsactiviteit (loontrekkende, zelfstandig ...) meer uit vanaf de eerste werkdag die volgt op datum van de (gedwongen) stopzetting of onderbreking.
  • Je ontvangt geen vervangingsinkomen (werkloosheidsuitkering, pensioenuitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering ...) vanaf de eerste werkdag die volgt op datum van de (gedwongen) stopzetting of onderbreking.
  • Je hebt je hoofdverblijfplaats in België.
  • Je mag  niet strafrechtelijk veroordeeld zijn.
  • Je bezorgde de nodige bewijsstukken aan je sociaal verzekeringsfonds.
  • Je voldoet aan de specifieke voorwaarden die er gelden afhankelijk van de vorm van overbruggingsrecht waarvan je geniet. Deze voorwaarden moeten gedurende de ganse toegekende uitkeringsperiode vervuld zijn om het overbruggingsrecht te behouden. Je bent daarom wettelijk verplicht om elke wijziging in je beroeps- of gezinssituatie die het recht op deze uitkering beïnvloeden onmiddellijk mee te delen.

Voldoe je aan die voorwaarden? Vraag dan bij je sociaal verzekeringsfonds de overbruggingsuitkering aan binnen de twee kwartalen ná het kwartaal van de gedwongen stopzetting. Dit doe je via een aangetekende brief of met een verzoekschrift dat je aan de balie van je fonds indient.