Winstpremie

Wil je je medewerkers aantrekkelijk verlonen en belonen? We helpen je om je loonkosten te optimaliseren en een aantrekkelijk verloningsbeleid op te stellen.

Winstpremie: fiscaal interessante bonus voor werknemers

Wil je je werknemers motiveren en belonen? Dan is een bonus een goed idee. Naast de klassieke bonus bestaan er verschillende alternatieven die financieel interessanter zijn. Denk bijvoorbeeld aan de winstpremie voor vennootschappen. Deze fiscaal voordelige premie is gebaseerd op de winst van het voorgaande boekjaar: je kent je werknemers eenvoudig een deel van de winst toe – waar ze zelf aan hebben bijgedragen – zonder stemrecht in de onderneming te verlenen.

Wat is een winstpremie voor werknemers?

De winstpremie bestaat sinds 2018 en is een fiscale bonusoptie voor vennootschappen. Via deze manier van belonen kan je als werkgever een deel of het geheel van de winst van een boekjaar toekennen aan je werknemers in de vorm van een premie. En dat met fiscaal interessante voordelen.

In 2023 ontving 1,5% van de bedienden in ons land een winstpremie. Dat is een kleine stijging ten opzichte van 2022. Ook het bedrag van de premie steeg fors, tot gemiddeld 2309 euro. Dat is 10% meer dan het jaar ervoor en een kwart meer dan in 2021.

De winstpremie is dan ook een gunstig alternatief voor de niet-recurrente resultaatsgebonden bonus – ook wel gekend als de CAO 90-bonus – of de warrants. Ook interessant: je kan een winstpremie bovenop andere premies of bonussen geven.

Lees meer over de niet-recurrente bonus CAO 90 en warrants.

Je kan op twee manieren een winstpremie toekennen.

Identieke winstpremie

Bij een identieke winstpremie krijgen alle werknemers hetzelfde bedrag of hetzelfde percentage van hun loon. De uitkering van een identieke winstpremie wordt besproken in een aandeelhoudersvergadering.

Gecategoriseerde winstpremie

Bij een gecategoriseerde winstpremie kan het bedrag verschillen naargelang de categorie waartoe de werknemer behoort. Een gecategoriseerde winstpremie geeft je werknemers inspraak in overleg met de vakbond of – als er geen vakbond actief is in je bedrijf – volgens een vaste procedure. De beslissing om een gecategoriseerde winstpremie toe te kennen, dien je schriftelijk mee te delen aan je werknemers.

Bij de berekening van de winstpremie kan je ook het pro rata temporis-principe toepassen. In dat geval hou je rekening met een deeltijds werkregmie en/of een aantal schorsingen van de arbeidsprestaties. Zo kan je de premie nog preciezer verbinden aan de effectieve bijdrage van werknemers aan de winst.

Wat zijn de voorwaarden voor een winstpremie?

Bij de uitkering van een winstpremie zijn er een aantal voorwaarden van kracht.

  • Een winstpremie moet je collectief toekennen aan alle medewerkers binnen de onderneming of de groep van ondernemingen. De enige uitzondering: werknemers die vrijwillig ontslag namen tijdens het laatst afgesloten boekjaar kunnen uitgesloten worden, op voorwaarde dat het ontslag niet gegeven werd omwille van een dringende reden te wijten aan de werkgever.

  • Het bedrijf moet – uiteraard – winst maken.

  • Je hebt geen enkele verplichting om een winstpremie jaarlijks toe te kennen: het is geen verworven recht voor je werknemers. De winstpremie is dus een veilig engagement.

  • Het bedrag van de winstpremie kies je zelf, maar het totaal van alle premies samen mag nooit meer zijn dan 30% van de totale brutoloonmassa van je bedrijf.

De winstpremie is een verworpen uitgave

De winstpremie vormt een verworpen uitgave, waardoor het bedrag onderworpen is aan een vennootschapsbelasting.

Waarom is een winstpremie fiscaal voordelig?

De voordelen van een winstpremie voor je werknemer

Veel werknemers waarderen een winstpremie en beschouwen het als een duidelijke appreciatie voor hun bijdrage aan de winst. Bovendien worden ze via een winstpremie meer betrokken bij de groei van het bedrijf. Het motiverende aspect van zo’n premie valt niet te onderschatten en kan een loonstop vermijden. 

Belasting op de winstpremie

Op fiscaal vlak levert de winstpremie jou als werkgever ook enkele aanzienlijke voordelen op. Zo betaal je bijvoorbeeld geen RSZ-werkgeversbijdrage en bedrijfsvoorheffing op de premie. Bovendien wordt de premie niet beschouwd als een loonsverhoging en is er dus geen probleem voor de loonnorm. 

Ook werknemers plukken de fiscale vruchten van een winstpremie: ze betalen er slechts 7% belastingen op. Er is wel een solidariteitsbijdrage van 13,07% verschuldigd.

De winstbonus levert je werknemer dus een fiscaalvriendelijk extraatje op als de zaken goed gaan. Verwar het echter niet met de werkbonus. Dat is iets helemaal anders. Je leest hier alles over de werkbonus.

Je winstpremie berekenen

Onze hr-experts ondersteunen je graag bij het opstellen van de vereiste documenten. Wil je je winstpremie met identiek bedrag berekenen? Vraag dan een DIY-document aan. Liever een winstpremie met hetzelfde percentage of een gecategoriseerd winstpremie toekennen? Maak dan een afspraak met een van onze Legal Consultants via onze afsprakentool.

Wanneer moet je een winstpremie uitbetalen?

De beslissing om de winstpremie toe te kennen gebeurt op het moment dat de jaarrekening wordt goedgekeurd en de resultaten dus gekend zijn. Vergeet niet om je keuze om een winstpremie uit te keren duidelijk op te nemen in de notulen van de algemene vergadering of in de collectieve arbeidsovereenkomst.

Investeer in een betere verlonings- en beloningsstrategie met de hulp van Acerta Consult.

Wil je je medewerkers aantrekkelijk verlonen en belonen? We helpen je om je loonkosten te optimaliseren en een aantrekkelijk verloningsbeleid op te stellen.