Niet recurrente bonus cao 90

Talent vinden, personeel behouden én tegelijk financieel ademruimte hebben als werkgever? Acerta helpt je om je loonkosten te optimaliseren en een aantrekkelijk loonbeleid uit te dokteren. Zo groeit je bedrijf met een gemotiveerd team en blijf je concurrentieel slagvaardig.

Wat houdt de niet-recurrente bonus of loonbonus cao 90 in?

De niet-recurrente resultaatsgebonden bonus of de loonbonus cao90, het is een hele mond vol. Maar het is vooral een manier om je werknemers op een fiscaal voordelige manier te belonen voor hun inzet. Laten we samen bekijken wat deze bonus precies inhoudt en hoe je het best aanpakt. 

Wat is de cao 90-bonus?

De loonbonus cao 90 is een collectieve bonus. Je beloont er dus alle werknemers van je onderneming of van een specifieke groep tegelijk mee. Aan deze bonus zijn collectieve doelstellingen gekoppeld, waardoor het bedrag dus enkel wordt uitbetaald bij het behalen daarvan.

Zoals de naam van de bonus al doet vermoeden, sluit je om met deze bonusvorm te werken een cao af. Voor kleinere ondernemingen zonder vakbondsafvaardiging volstaat een toetredingsakte. Beide moeten in elk geval aan bepaalde formaliteiten voldoen.

Voor welke doelstellingen kan je de collectieve bonus cao 90 toepassen?

Een belangrijke voorwaarde is dat de doelstellingen duidelijk meetbaar en verifieerbaar zijn. Je moet vooraf de doelstellingen ook vastleggen en je mag op dat moment de resultaten (het wel dan niet behalen ervan) nog niet kennen.

Concreet kan het gaan om doelstellingen met een economisch of financieel karakter, of je kan het breder dan dat oppakken.

Cao 90-voorbeelden van doelstellingen of acties

a. Acties die impact hebben op je merkimago

Je kan aan je bonusplan acties koppelen die de zichtbaarheid van je onderneming vergroten. Denk maar aan de organisatie van events of de deelname aan evenementen, het versterken van de aanwezigheid op sociale media en in de media, en zoveel meer.

b. Mobiliteitsdoelstellingen

Zachte mobiliteit stimuleren bij je medewerkers? Dan kan een loonbonus cao 90 aan die doelstelling koppelen wel helpen. Je moet dan wel zorgen voor een samenhangend geheel. Zo mag je enkel doelstellingen in verband met mobiliteit in het bonussysteem opnemen, als je fietsvergoedingen toekent aan medewerkers die de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer.

Hiervoor moet je een verklaring op eer opstellen, ondertekenen en bezorgen aan de FOD WASO (Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg).

c. Welzijnsdoelstellingen

Ook acties om het welzijn binnen je bedrijf te verbeteren, kan je vastleggen in een cao 90. 

Denk dan aan acties om medewerkers in goede conditie te houden, om stress en burn-outs te vermijden … Let wel: doelstellingen die te maken hebben met arbeidsongevallen en absenteïsme worden slechts zelden toegelaten.

Voor alle welzijnsdoelstellingen moet je op eer verklaren dat er een preventieplan in je onderneming bestaat. Je moet natuurlijk ook je verplichtingen omtrent welzijn op het werk effectief naleven. 

De FOD WASO verwacht dat je hen het globale preventieplan en het lopende jaaractieplan (zoals bepaald in de Codex over het welzijn op het werk) bezorgt, samen met de cao of toetredingsakte.

d. Ecologische doelstellingen

Meer recycleren, minder afval creëren … Het kan ook allemaal passen in een cao 90. Die ecologische doelstellingen dragen dan meteen bij aan een klimaatvriendelijk hr-beleid. 

Kijktip! Bekijk de webinar over vernieuwende ideeën voor een klimaatvriendelijk hr-beleid.

Hoe zit de cao-bonus bruto-netto in elkaar?

De RSZ beschouwt de bonus niet als loon tot een maximumbedrag van 4.020 euro bruto (in 2024). Je werknemer betaalt wel een solidariteitsbijdrage van 13,07%. En als werkgever betaal je een bijzondere bijdrage van 33%.

Concreet betekent dit dat een niet-recurrente resultaatsgebonden bonus die jou als werkgever 1.000 euro kost, neerkomt op 654 euro netto voor je werknemer.

Zeker zijn dat alle formulieren voor de loonbonus cao 90 in orde zijn? Schrijf je in voor de workshop cao 90 en we controleren de formaliteiten samen met jou.

Loonbonus cao 90 vs. klassieke loonbonus of cashbonus

Is een loonbonus cao 90 fiscaal voordeliger dan een cashbonus? Het eenvoudige antwoord is ‘ja’. Op de klassieke bonus of de cashbonus worden zware sociale bijdragen en belastingen geheven. Er is in dat geval dus een groter verschil tussen het bruto- en nettobedrag.

Bereken makkelijk de bruto-nettoverhouding van bonussen

Toch wordt de cashbonus nog geregeld toegepast om de simpele reden dat de voorwaarden flexibeler zijn. Er zijn geen verplichte formaliteiten en er is geen maximumbedrag. Je kan als werkgever bovendien kiezen of je de bonus individueel of collectief uitbetaalt.

Welke andere bonussen zijn er nog mogelijk?

Naast de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen en de cash bonus kan je nog enkele andere bonussystemen of beloningen toepassen. Zo kan je kiezen voor:

  • Warrants of aandelenopties: een individuele bonus waarbij een werknemer aandelen kan aankopen en weer verkopen
  • Winstpremie: een collectieve bonus gekoppeld aan collectieve doelstellingen
  • Werkbonus: een vermindering van de RSZ-bijdrage voor medewerkers met lage lonen
  • Cafetariaplan: een flexibel en gepersonaliseerd loonbeleid waarbij medewerkers zelf kiezen welk voordeel (dat jij aanbiedt) hen best past

Een mooi gebalanceerd loonbeleid? Acerta staat je bij.

Talent vinden, personeel behouden én tegelijk financieel ademruimte hebben als werkgever? Acerta helpt je om je loonkosten te optimaliseren en een aantrekkelijk loonbeleid uit te dokteren. Zo groeit je bedrijf met een gemotiveerd team en blijf je concurrentieel slagvaardig.