Ontslagvergoeding berekenen

Een ontslagprocedure met opzegtermijn of ontslagvergoeding wil je natuurlijk correct en efficiënt aanpakken.

Ontslagvergoeding of opzegvergoeding berekenen

Als het contract eenzijdig wordt opgezegd en er geen opzegtermijn wordt uitgevoerd, is er een ontslagvergoeding – ook opzegvergoeding of verbrekingsvergoeding – verschuldigd. We leggen je uit hoe het precies in elkaar zit.

Wanneer betaal je een ontslagvergoeding?

Als jij je werknemer ontslaat, heb je in feite twee opties:

  • Je laat je werknemer de wettelijke opzegtermijn doen.

  • Je betaalt je werknemer een ontslagvergoeding op basis van het loon voor het aantal dagen opzegtermijn (die dus niet uitgevoerd wordt).

Lees meer over de rechten en plichten van de werkgever en van de werknemer.

Wanneer betaal je géén ontslagvergoeding?

Een uitzondering wordt gemaakt voor ontslag met dringende redenen. In dat geval – als je effectief kan bewijzen dat je werknemer een ernstige fout beging – is er geen opzegtermijn én geen ontslagvergoeding van toepassing. Je kan dit echter als werkgever niet op eigen houtje beslissen, je moet hiervoor een formele procedure volgen.

Wanneer krijg je een ontslagvergoeding?

Ook je werknemer kan jou een ontslagvergoeding verschuldigd zijn, als die ontslag neemt en de opzegtermijn niet wil doen. Ook dan wordt het bedrag gebaseerd op het loon gedurende de – niet-uitgevoerde – opzegtermijn.

De opzegvergoeding berekenen

Het bedrag van de ontslagvergoeding is gebaseerd op het lopende loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn. Wil je de ontslagvergoeding simuleren? Dat kan via onze gratis tool.

Beslis je tijdens de opzegtermijn dat de werknemer niet meer moet komen werken? Dan betaal je nog een vergoeding voor de resterende opzegtermijn.

Verbrekingsvergoeding berekenen: enkele aandachtspunten

Denk eraan dat bij het loon ook de extralegale voordelen horen waar de werknemer recht op had: bedrijfswagen, telefoon, maaltijdcheques, … En houd ook rekening met eenmalige premies, variabele lonen en regelmatige overuren.

Ontslagpremie bij ontslagbescherming

Sommige werknemers genieten van ontslagbescherming, zoals zwangere vrouwen of werknemers die tijdskrediet opnemen. In dat geval is het mogelijk dat je als werkgever ook een beschermingsvergoeding moet betalen. Deze extra vergoeding valt enkel weg als je kan bewijzen dat de reden van ontslag volledig los staat van de reden van ontslagbescherming.

Regeling bij outplacement

In bepaalde gevallen ben je als werkgever verplicht om je werknemer bij ontslag outplacement – begeleiding in de zoektocht naar een nieuwe job – aan te bieden. Als je werknemer geen opzegtermijn presteert, en dus een ontslagvergoeding krijgt, dan moet je die binnen de 15 kalenderdagen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst outplacement aanbieden.

Wanneer gebeurt de uitbetaling bij ontslag van de opzegvergoeding?

Je bent verplicht om de ontslagvergoeding in één keer uit te betalen aan je werknemer, meteen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Concreet betekent dit dus bij de eerstvolgende loonberekening.

Vertrekpremie bij ontslag spreiden of uitstellen

Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor bedrijven die in financiële moeilijkheden zitten, al moet je je dan wel aan strikte voorwaarden houden.

Als je werknemer akkoord gaat, kan je ook de uitbetaling van de vergoeding spreiden. De bedrijfsvoorheffing en de sociale bijdragen moet je wel onmiddellijk doorstorten.

Laat je bijstaan door iemand met kennis van zaken bij de berekening van de opzegtermijn of de ontslagvergoeding.

Een ontslagprocedure met opzegtermijn of ontslagvergoeding wil je natuurlijk correct en efficiënt aanpakken.