Warrants

Je werknemers motiveren? Dat doe je door hen aantrekkelijk te verlonen en belonen. Acerta Consult helpt je graag om een verlonings- en beloningsbeleid op te stellen op maat van je bedrijf.

Warrants als motiverende bonus voor je werknemers

Stel: je wil je werknemers een bonus toekennen om bijzondere inspanningen te belonen, zonder je maandelijkse loonkost te verhogen. Dan is een warrant – een aandelenoptie die genoteerd is op de beurs – een slimme zet: zowel werkgevers als werknemers genieten bij warrants van een mooi fiscaal voordeel. En het werkt nog motiverend ook!

Wat is een warrant?

Een warrant of aandelenoptie is het recht om gedurende een bepaalde periode aandelen aan te kopen tegen een vooraf vastgelegde prijs. Als die aandelenoptie op de beurs genoteerd is, spreken we van een warrant. Werkgevers delen warrants vaak uit als bonus of bieden het als een optie aan in een cafetariaplan.

Warrants als bonus

Warrants zijn een interessante optie om je werknemers een fiscaalvriendelijk extraatje te geven, net zoals de niet-recurrente CAO 90-bonus of winstpremie. Via bonussen en premies kan je als werkgever je werknemers motiveren. Maar je haalt er ook zelf fiscale voordelen uit.

Warrantenplan voor werknemers is populair

In de eerste helft van 2022 ontving 4,8% van de bedienden warrants. Het gemiddelde bedrag van zo’n warrant was toen 14.661 euro. Deze manier van verlonen is dus behoorlijk populair.

Waarom zijn warrants interessant?

Fiscale voordelen van een warrantenplan voor werkgevers

Deel je als werkgever warranten uit? Dan kunnen je werkgeverskosten op het brutoloon dalen. Bovendien zijn deze bonussen een aftrekbare beroepskost. Ook mooi meegenomen: de procedure om warranten toe te kennen, verloopt snel en betrouwbaar. En je bepaalt als werkgever zelf hoeveel je geeft aan iedere werknemer.

Wil je als werkgever alle ins en outs over warranten ontdekken? Volg ons gratis webinar.

Warrants zijn voordelig voor werknemers

Voor werknemers zijn warrants interessant als beloningselement, omdat er slechts een beperkt marktrisico is. Ze kunnen zo goed als onmiddellijk na toekenning opnieuw verkocht worden en omgezet worden in cash. Warrants zijn daardoor slechts een twintigtal uren onderworpen aan beursschommelingen. Een werknemer die daar slim mee omgaat, kan er netto tot wel 35% meer aan overhouden.

Belasting op warrants

Warrants zijn vrijgesteld van werkgevers- en werknemersbijdragen voor sociale zekerheid, op voorwaarde dat ze niet werden toegekend ter vervanging van loon of andere voordelen waarop het recht al verworven is. Het bedrag van de warrant moet in verhouding zijn tot het normale loon. Als de werknemer de aandelenoptie voor minstens één jaar bij zich houdt, wordt de belasting berekend op een fractie van de onderliggende waarde van het aandeel. Er is dus geen belasting op de meerwaarde bij de verkoop, wat de werknemer een fiscaal voordeel oplevert. Na dat ene jaar kan hij of zij de opties uitoefenen of doorverkopen aan de bank.

Hebben warrants ook nadelen?

Bedrijfsvoorheffing op warrants

Op warrants ben je bedrijfsvoorheffing verschuldigd. Die wordt berekend op de waarde van de warrant op het tijdstip dat net voorafgaat aan de toekenning aan de werknemer. Zestig dagen nadat de werknemer het aanbod heeft ontvangen, hou je als werkgever de bedrijfsvoorheffing in op zijn of haar loon. De tarieven zijn hier hetzelfde als voor een bonus in cash. Mooi meegenomen: de werknemer kan die voorheffing betalen met de opbrengst van de verkoop van de warrants.

Is het slim om warrants direct te verkopen of niet?

erknemers kunnen hun warrants onmiddellijk opnieuw verkopen. Toch is het beter om de aandelenopties voor minstens één jaar bij te houden, want dan zijn ze vrijgesteld van RSZ-bijdragen.

Een beursgenoteerde call warrant is laagdrempeliger: die kan de medewerker de volgende ochtend, bij het openen van de beurs, al terug verkopen. Hierdoor wordt het beursrisico beperkt tot de periode tussen ontvangst van de warrants en het ogenblik van de verkoop ervan. Ook deze warrants zijn vrijgesteld van RSZ-bijdragen, maar je betaalt wél bedrijfsvoorheffing op de volledige waarde van de warrants.

Wanneer warrants verkopen?

Een werknemer kan beslissen om warrants te houden en pas later te verkopen. Een andere optie is om ten vroegste één jaar na de toekenning ervan, het recht te gebruiken om de onderliggende aandelen te kopen aan de eerder vastgestelde prijs. Het lichten van de optie, heet dit. Werknemers die liever op safe spelen, kunnen de warrants ook onmiddellijk terug verkopen en de netto-opbrengst ontvangen.

Hoeveel belastingen op de verkoop van warrants?

Op de verkoop van warrants is de werknemer een beurstaks van 0,35% verschuldigd. Het belastbaar deel wordt op het einde van het jaar, net zoals de rest van het belastbaar loon, op de fiscale fiche opgenomen.

Hoe stel je een warrantenplan voor werknemers op?

Acerta helpt bij je warrantenplan

Je hoeft echt geen grote organisatie te zijn om de warrant als verloningsvorm te gebruiken. Ook als werkgever in een kleinere onderneming kan je je werknemers op deze manier een mooi extraatje bieden, en dat binnen een beheersbare loonkost. Je kan op individuele basis beslissen welke medewerkers je met warrants wil belonen, op voorwaarde dat de toekenning ervan binnen het juiste juridische kader geregeld is. Acerta Consult adviseert je graag.

Warrants als bonus berekenen

Overweeg je warrants als bonus uit te delen en wil je de voordelen ervan berekenen? Vraag hier een simulatie aan.

Warrants voor bedrijfsleiders in een notendop

De experten van Acerta Consult leggen je alle ins en outs van warrants als verloningsinstrument helder uit in deze whitepaper.

Schakel de hulp van Acerta in bij het uitdenken van een duurzame verlonings- en beloningsstrategie.

Je werknemers motiveren? Dat doe je door hen aantrekkelijk te verlonen en belonen. Acerta Consult helpt je graag om een verlonings- en beloningsbeleid op te stellen op maat van je bedrijf.