Vorige

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

12 februari 2024 Werkgevers
Sabine Goossens

Hoe sterk zet jouw bedrijf in op het aanwerven van mensen met een (fysieke of mentale) beperking? Inzetten op diversiteit maakt je niet enkel een duurzame werkgever, in the war for talent is het des te belangrijker om geen enkel talent onontgonnen te laten.

Leestijd: Later lezen?

Aanwerven op talent

Het aantrekken van het juiste talent blijft een belangrijke hr-uitdaging voor alle bedrijven. De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat werkgevers breder zullen moeten gaan kijken en aanwerven op talent, ook wanneer dat talent een fysieke of mentale beperking heeft. En dat lijken toch almaar meer bedrijven te beseffen, want uit onze recente onderzoekscijfers blijkt dat er bijna 15% meer mensen met een beperking tewerkgesteld zijn dan vorig jaar.

Een beperking staat een vlotte integratie op de werkvloer niet in de weg

Mensen met een beperking integreren op de werkvloer is bovendien lang niet zo complex en hoeft werkgevers zeker niet te weerhouden om deze personen een kans te geven. Bedrijven kunnen met enkele eenvoudige ingrepen mensen met een fysieke beperking dezelfde taken laten uitvoeren als mensen zonder beperking. Bovendien zijn er verschillende steunmaatregelen waarop bedrijven een beroep kunnen doen. Toch merken we dat er nog veel onwetendheid heerst over hoe deze doelgroep te integreren of te benaderen. Mits enkele snelle aanpassingen kom je al een heel eind:

  • Zet doelbewust in op het aanwerven van personen met een handicap: gerichte vacatures die enkel openstaan voor deze doelgroep;
  • Pas het sollicitatieproces aan: kortere procedures, testen bundelen op 1 dag;
  • Pas de werkinfrastructuur aan;
  • Zorg eventueel voor aangepaste afspraken qua thuiswerkbeleid.

Inzetten op diversiteit en inclusie: heel wat voordelen

Het aanwerven van personen met een handicap is slechts een onderdeel van een groter geheel: actief inzetten op diversiteit en inclusie is een verstandige strategie. Je wapent je niet enkel tegen de aanhoudende arbeidskrapte, maar vergroot je kansen als aantrekkelijke werkgever op allerlei andere aspecten:

  • Je rekruteert breder waardoor je meer kans hebt om talentvolle medewerkers binnen te halen;
  • Je personeelsbestand stemt overeen met de huidige bevolking, waardoor je de herkenbaarheid, toegankelijkheid en draagvlak van je organisatie vergroot;
  • Diversiteit draagt bij tot een groter innovatief en creatief vermogen;
  • Je creëert een open en flexibele bedrijfscultuur, dat het werken plezanter maakt.

Wil je ook starten met inclusief rekruteren?

Hoe vind én behoud je geschikte medewerkers in een krappe arbeidsmarkt? Ontdek hoe je start met een goed omkaderd diversiteits-en inclusiebeleid.

Meer informatie

Deel dit artikel

Sabine Goossens_acerta

Geschreven door Sabine Goossens

Hr project manager

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe vaak denken werknemers nog aan een carrièreswitch?

21 mei 2024
Jochen Bessemans

Enkele jaren geleden speelden heel wat werknemers met het idee om hun job volledig om te gooien en in te ruilen voor een andere. Uit onze recente bevraging blijkt dit vandaag niet meer het geval. Wat zijn de redenen om wel of niet te switchen en hoe kan je hier als werkgever op inspelen?

Lees meer
Werkgevers

De meest gestelde vragen over de Federal Learning Account (FLA)

15 mei 2024

De meeste bedrijven zijn intussen aan de slag met het implementeren van een leercultuur in hun organisatie maar hoe zit het met het registreren van opleidingen? Sinds april 2024 kunnen werkgevers dit in de FLA, een registratietool van de overheid. Heel wat werkgevers zitten nog met enkele vragen. We maakten een overzicht van de meest gestelde vrage...

Lees meer
Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer