Vorige

Bart Pieters: ondernemerschap in cijfers en kleuren

#Starters

Aan de rand van de meanderende Schelde, in het hart van het Oost-Vlaamse Berlare groeide dierenarts Bart Pieters op. Omringd door de levendige bedrijvigheid van het veevoederbedrijf van zijn ouders, ontwikkelde hij al op jonge leeftijd een diepgewortelde liefde voor dieren en techniek. Hoewel hij initieel droomde van een carrière als burgerlijk ingenieur, inspireerden zijn ouders hem om te kiezen voor diergeneeskunde.

Het betekende voor Bart de start van een leven vol zelfontplooiing, mensenkennis en passie voor dieren. Ontdek het ondernemersverhaal achter Dierenartsencentrum De Witte Raaf in 5 lessen.

 

Leestijd: Later lezen?

Les 1: kijk naar de cijfers

“Een goede dokter is vaak een wiskundige.” Met deze goedgeplaatste oneliner zet Dr. Bart de toon voor een inspirerend gesprek over ondernemen als vrije beroeper.

“Ik wilde eigenlijk burgerlijk ingenieur worden. Maar mijn ouders gaven aan dat het bedrijf wel een dierenarts kon gebruiken. Na een kort beraad startte ik mijn studies aan de faculteit Diergeneeskunde in Gent en specialiseerde ik me in paarden.”

Toch vinden we Dr. Bart niet lang tewerkgesteld in het bedrijf van zijn ouders. Hij koos er uiteindelijk voor om zelf een praktijk uit de grond te stampen. In 1994 werd DAP Bart Pieters opgericht.

“Ik besloot ook mijn specialisatie te veranderen. Hiermee ook een eerste les voor wie eraan denkt om zelfstandig dierenarts te worden: pin je niet vast op je afstudeerrichting. Je kan op elk moment elke kant uit!”

Hij concentreerde zich na enkele jaren meer op kleine huisdieren. Rugproblemen en een - achteraf gezien - goede aanleg voor kleine huisdieren en hun baasjes zorgde voor een bijna natuurlijke overgang. Ook maakte hij de rekensom: het rendement bij kleine huisdieren ligt hoger dan bij paarden.

“Eens ik de beslissing nam om die richting uit te gaan, ging het snel. In 2014 kwam er een nieuwe collega bij en in 2018 doopten we samen de praktijk om tot DAP De Witte Raaf. In 2022 werd onze nieuwe kliniek gebouwd. Dat kon omdat ik mijn cijfers goed kende en wist wat binnen de mogelijkheden lag. Recent evolueerden we naar een Dierenartsencentrum: DAC De Witte Raaf.”

Het gaat volgens Dr. Bart ook om de flexibiliteit in je hoofd te trainen. Of in zijn woorden: “Je moet jezelf leren om opportuniteiten te zien in de markt. Het is niet omdat je het ene pad hebt gekozen dat je dat pad moet blijven volgen. Is er een ander pad dat je makkelijker of sneller naar je doel leidt, neem dan dat pad. Staar je niet blind op keuzes uit je verleden.”

Les 2: specialisten boven generalisten

“Je specialiseren is een slimme zet.” Wat meteen de toon zet voor de tweede belangrijke les die Dr. Bart Pieters startende vrije beroepers wil meegeven.

“Bouw je expertise op als specialist. Zorg ervoor dat mensen weten dat ze bij jou terecht kunnen voor waar jij goed in bent. Hoe zou je zelf zijn? Voor een operatie ga je ook liever langs bij een gespecialiseerde, gerenommeerde chirurg dan bij een onbekende. Dat geldt ook in de diergeneeskunde.”

Het gaat niet enkel om het vertrouwen winnen van de baasjes die hun geliefde huisdieren bij je brengen. Het gaat er ook om die zorg zo goed mogelijk te verlenen.

“Mijn motto is niet voor niets ‘Als je iets doet, probeer dan bij de beste in uw vak te zijn’. Dit geldt eigenlijk voor alle beroepen. Voor dierenartsen is dat de keuze voor bepaalde diersoorten en/of vakgebied zoals dermatologie, interne geneeskunde of chirurgie. Focus je op een niche, op jouw favoriete vakgebied en wees er goed in. Patiënten zullen je ontdekken als de beste in je vak.”

 

Les 3: actie, actie en nog eens actie

“Geen enkele stap zo uitdagend als de eerste. Dat is zo als je net begint als zelfstandig ondernemer maar ook als je al jaren in het vak staat blijft die stap de moeilijkste. Je moet namelijk eerst je hoofd meekrijgen en daar de omschakeling maken. Zeker als starter heb je in het begin vaak te weinig werk. Maar na een tijdje geraak je overwerkt en overweldigd. Om dan je hoofd helder te houden en te blijven focussen op groei… Niet eenvoudig. Maar geloof me: eens de bal aan het rollen is, is hij moeilijk te stoppen!”

Dr. Bart Pieters blikt terug op de periode waarin zijn onderneming uitgroeide van eenmanszaak tot vennootschap. Hij reeg de werkuren aan elkaar en ging zelfs tot op de rand van zijn mentaal welzijn om fulltime hulp in dienst te kunnen nemen. Iets wat spijtig genoeg niet voor iedereen is weggelegd.

“Ik moest als het ware 24u op 24 werken om als eenmanspraktijk een vaste dierenarts aan te nemen. Het stopte me niet in mijn ambitie. Ik begon met een halftijdse secretaresse in dienst te nemen. Dan kwam er en halftime dierenarts bij. Elke stap was een overwogenstap maar ook een moeilijke. Eens ik die eerste had genomen, gingen de volgende een stuk vlotter.”

Daarbij komt ook een stukje perfectionisme om de hoek loeren. Maar actie ondernemen betekent ook foutendurvenmaken.

“Het vraagt veel moed om je ambitie na te streven. Niet alleen omdat je risico’s neemt maar ook omdat je keuze soms niet de juiste blijkt te zijn. Dat had ik bijvoorbeeld met sommige samenwerkingen. Niet met iedereen had ik een klik op de lange termijn. Als ik nu terugkijk, zie ik ook welke kansen die ‘foute’ beslissingen mij hebben gegeven. Dus zo fout waren ze niet, achteraf gezien. Door één van zo’n samenwerkingen kwam Dierenarts Jacqueline Van der Esch bij ons werken.”

Dr. Jacqueline Van der Esch bleek de perfecte “match” te zijn. Vanaf 2014 groeide de praktijk steeds sneller. Zo werken er bij Dierenartsencentrum De Witte Raaf op dit moment zes dierenartsen en zes gediplomeerde dierenverzorgers.

 

Les 4: een team vol kleuren

Bart begreep snel dat een efficiënt team een kleurrijk team is. De samenstelling van zijn team ziet hij dan ook als een van de succesfactoren van DAC De Witte Raaf. “Ik sta erop om de diversiteit van mensen te omarmen. Waarmee ik wil zeggen dat iedereen zijn persoonlijkheid en talenten heeft. Die bieden dan weer kansen voor de onderneming.”

Dr. Pieters verwijst naar de Insights Methode. Die gaat ervanuit dat menselijke gedragstypen in vier groepen op te delen zijn: rood, geel, groen en blauw. Elke persoonlijkheid is opgebouwd uit deze 4 de kleuren maar hoeveel van een bepaalde kleur erin zit, verschilt. Zo heeft elke mens een eigen unieke kleurenmix.

“Heel simplistisch gezegd verwijst rood naar leiders, blauw naar onderwijzers, groen naar zorgverleners en geel naar verkopers. In DAC De Witte Raaf werken vooral persoonlijkheden waarbij groen domineert. Ik ben eerder geel terwijl bij mijn vennoot Jacqueline vooral blauw naar voor komt. In het team zit ook een eerder rode persoonlijkheid. Kortom: we hebben alle kleuren. Voor mij een voorwaarde voor een goed draaiend bedrijf.”

Les 5: zoek een klankbord

“It takes an entrepreneur to understand an entrepreneur. Waarmee ik wil zeggen dat niet-ondernemers hun angsten zullen verpakken in goed advies. Is je partner thuis geen ondernemer zal je misschien op onbegrip botsen. ‘Wanneer gaat al die moeite eindelijk gaan opbrengen?’. Het is niet omdat jij een visie hebt dat ze die meteen zullen begrijpen. Daarvoor heb je een klankbord nodig dat ondernemerschap in al z’n facetten begrijpt.”

Op de vraag naar wie zijn klankbord is, verwijst Dr. Bart naar zijn vennoot Dr. Jacqueline, enkele collega-dierenartsen en een adviesbureau uit Nederland dat hij zelf heeft aangenomen.

“Als je veel ideeën hebt, heb je ook nood aan bewijzen dat waar jij van droomt ook werkelijkheid kan worden. Mensen ontmoeten die staan waar jij wil staan, hen vragen stellen, informatie bij hen inwinnen… Het zijn mensen die het al hebben meegemaakt die jou zullen begrijpen en je zullen vertellen of het in jouw situatie kans op slagen heeft. Ze geven het nodige perspectief en een beetje zekerheid. Een duwtje in de rug om een versnelling hoger te durven schakelen.”

Deel dit ondernemersverhaal