Specifieke situaties
Wat moet ik weten als ik wil starten als meewerkende echtgenoot/partner? Hoe ziet het statuut van zelfstandig helper eruit? Kan ik als gepensioneerde zelfstandige activiteiten uitoefenen? Of tijdens mijn studies? En als werkloze? Kan het tijdens mijn loopbaanonderbreking of tijdskrediet? En wat als ik een zaak overneem?
Wil je meehelpen in de zaak van je zelfstandige echtgeno(o)t(e) of partner, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta bijvoorbeeld is een must. Wat nog? Lees vooral verder!
Word je helper of helpster in een eenmanszaak, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta bijvoorbeeld is een must. Wat nog? Lees vooral verder!
Ja, dat kan je combineren. Maar er zijn wel voorwaarden. Daarbij zijn je leeftijd en het aantal jaar dat je al gewerkt hebt belangrijke factoren.
Kan je starten als zelfstandige en tegelijk ook studeren? Ja, dat kan! Er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Je aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta bijvoorbeeld is een must. Als studerende starter kan je wel genieten van het statuut van student-zelfstandige, zodat je minder – of geen – sociale bijdragen betaalt.
Dat mag in principe niet. Wat wél mag, is onder bepaalde voorwaarden als werkloze een zelfstandig bijberoep opstarten, en intussen je werkloosheidsuitkering behouden. Voldoe je niet aan de voorwaarden, kan de RVA je nog wel toestaan om een bijberoep voort te zetten dat je al had toen je nog niet werkloos was. Tot slot gelden nog enkele gunstmaatregelen.
Ja dat kan. Als je een ziekte- of invaliditeitsuitkering krijgt die voortvloeit uit een minstens halftijdse tewerkstelling, kan je aan de slag als zelfstandige in bijberoep. Wel heb je daarvoor de toelating nodig van de adviserende arts.
Ja, dat kan. Voorwaarde is wel dat je loopbaan volledig onderbreekt. En je mag de cumul maximaal één jaar volhouden.
Als je start als zelfstandige hoef je niet noodzakelijk van nul te beginnen. Je kan ook een bestaande zaak overnemen. Het verschil met een ‘normale’ opstart? Je leest het hier!
Bereid je start voor met alle info op één plaats. Met het gepersonaliseerd en op maat gemaakt stappenplan lanceer jij vlot je carrière als zelfstandige.
Vul hier je persoonlijk stappenplan in!